Zvanično

Savjet EU objavio ažuriranu listu zemalja: CG državljani do daljeg ne mogu u EU

Savjet EU usvojio je novu ažuriranu listu zemalja čijim državljanima je dozvoljeno putovanje u EU. Na listi nema Crne Gore ni zemalja regiona.

 U odnosu na prije dvije nedjelje sa liste je uklonjen Alžir.

Na listi su: Australija, Kanada, Gruzija, Japan, Maroko, Novi Zeland, Ruanda, Južna Koreja, Tajland, Tunis i Urugvaj. Prema preporuci Savjeta članice EU bi od 31. jula trebalo postepeno da ukidaju ograničenja putovanja za državljane tih zemalja.

Za Kinu važi princip reciprociteta. Stanovnici Andore, Monaka, San Marina i Vatikana trebalo bi da se smatraju stanovnicima EU u svrhu ove preporuke, navodi se.

Kriterijumi kojima se određuje koje će zemlje biti na listi odnose se prvenstveno na epidemiološku situaciju, mjere zaštite, uključujući fizičko distanciranje kao i socijalne i ekonomske parametre, saopšteno je iz Savjeta.

Ova lista trećih zemalja sa kojima se ukidaju ograničenja putovanja će i dalje će biti redovno revidirana, nakon konslutacija sa Komisijom i relevantnim agencijama EU, kao i procjenama zasnovanim na epidemiloskom kriterijumima.

Savjet je predlažio i da od ovih ograničenja budu izuzeti državljani EU i članovi njihovih porodica, rezidenti sa dugim boravkom u EU i članovi njihovih porodica, i putnici sa opravdanom svrhom ili potrebom putovanja.

Preporuke Savjeta nisu pravno obavezujuće, a države članice ostaju odgovorne za implementaciju njihovog sadržaja.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.