Begić: Neizbježno poklapanje sezonskog gripa i koronavirusa, može biti i teških ishoda

Begić: Neizbježno poklapanje sezonskog gripa i koronavirusa, može biti i teških ishoda

Nemoguće je da ne dođe do poklapanja obolijevanja od koronavirusa i sezonskog gripa a to može dovesti do teskih i neželjenih ishoda, kaže u razgovoru za Novu M pomoćnik direktora Instituta za javno zdravlje i epidemiolog Senad Begić. Kaže da je naručeno 40 osto više doza vakcina protiv sezonskog gripa dodajući da ove godine vlada veliko interesovanje za vakcinisanjem.

Do poklapanja sezonskog gripa i koronavirusa će sigurno doći, kaže pomoćnik direktora Instituta za javno zdravlje i epidemiolog Senad Begić. Upravo zbog toga postoji bojazan od, kako kaže, teških posledica: 

“Situacija je nažalost takva da se mi plašimo da će uporedno obolijevanje izazvano sa ova dva virusa i ono što je možda najcrniji scenario a to je obolijevanje jednog istog pacijenta sa dva virusa dovesti do posebno teških i neželjenih ishoda. Samim tim u narednom periodu moramo se fokusirati na opšte mjere prevencije koje su na svu sreću identične za oba ova respiratorna patogena, ali takođe se fokusirati na specifične mjere prevencije, a to je vakcinacija protiv gripa koju sprovodimo godinama unazad i koja je maltene jedini pravo epidemiološko oružje kada se radi o prevenciji infekcije ovim virusom.", kazao je on za Novu M.

Upravo iz straha od posledica koje bi mogao napraviti sudar sezonskog gripa i koronavirsa veliko je interesovanje za vakcinisanje. S toga su, kaže Begić, naručene znatno veće količine vakcina nego ranijih godina.

"Naručena je 31 hiljada doza, što je za nekih 40 posto veća količina od prethodne godine. S obzirom da je interesovanje veliko, ne samo kod nas nego i globalno gledano i prateći situaciju na globalnom tržištu, Insitut je već sada pokrenuo inicijativu za nabavku dodatnih doza vakcina protiv gripa jer smatramo da će ona biti potrebna i da će biti slamka spasa za mnoge pacijente.", naveo je Begić.

Vakcinisanje protiv sezonskog gripa je preporučeno za određene osobe koje se nalaze u povećanom riziku od obolijevanja ili razvoja komplikacija, napominje on.

"Takva strategija će biti primijenjena i ove godine, dakle vakcina je preporučena za određene kategorije, prije svega stare, starije od 65 godina, hronične bolesnike, pacijente smještene u ustanovama za kolektivni smještaj i zbrinjavanje, dakle lica koja se nalaze u staračkim domovima, ali takođe je jako bitno da se protiv gripa vakcinišu i određene lica čije zanimanje ih dovodi u veći rizik od obolijevanja. Tu se prije svega misli na zdravstvene radnike i zaposlene u određenim službama koje su bitne za normalno funkcionisanje države.", istakao je Begić u razgovoru za Novu M.

A da li će biti vakcine protiv koronavirusa čitav svijet je u iščekivanju. Na globalnom tržistu je, prema mišljenju Begića, neće biti prije proljeća:

"Svi se nadamo i iščekujemo vakcinu protiv novog koronavirusa, ali kako stvari stoje ona sigurno neće biti dostupna još nekoliko mjeseci. Neki optimistični scenariji govore oktobar, novembar mjesec, ali za sad kako stvari stoje mi bi trebali biti srećni ako vakcine na globalnom tržištu bude negdje sa proljeća naredne godine.", smatra Begić.

Novi koronavirus uticao je i na podizanje svijesti o značaju vakcinisanja: 

"To je bilo nešto o čemu smo mi godinama unazad pričali i o čemu smo obavještavali javnost. Dakle, poljuljano povjerenje u vakcine koje je uglavnom rezultat antivakcinalnih pokreta i zaboravljene snage zaraznih bolesti je doveo do povratka nekih zaraznih bolesti, ali takođe tekuća epidemija je jasno ukazala da jedini spas za čovječanstvo koji moderna medicina u ovom trenutku može da ponudi u suštini predstavlja vakcina i to će tako biti.Ne treba zaboraviti, da su vakcine i vakcinacija najznačajnija javno-zdravstvena intervencija koja je definitivno uticala na promjenu civilizacijskog toka i koja je omogućila ljudskoj rasi da bude ono što jeste danas",zaključio je Begić. 

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.