Projekti zdravstva za kapitalni budžet dostavljeni Ministarstvu zdravlja ne ispunjavaju osnovne uslove
Ilustracija

DRI objavila

Projekti zdravstva za kapitalni budžet dostavljeni Ministarstvu zdravlja ne ispunjavaju osnovne uslove

Postojeći sistem planiranja i određivanja prioriteta u finansiranju kapitalnih projekata iz oblasti zdravstva nije zasnovan na stvarnim potrebama javnih zdravstvenih ustanova, da nije efikasan i u najvećoj mjeri nije temeljen na strateškom pristupu u planiranju kapitalnih projekata, zaključak je revizije uspjeha na temu “Efikasnost upravljanja projektima izgradnje i rekonstrukcije objekata zdravlja”.

Revizija je oduhvatila period 2017-2020. godina, a nadležni Kolegijum DRI u sastavu Branislav Radulović (rukovodilac Kolegijuma) i Nikola N. Kovačević (član Kolegijuma) je utvrdio brojene nepravilnosti.

“Nijedan od kandidovanih projekata zdravstva za kapitalni budžet u 2018. i 2019. godini, koje su javne zdravstvene ustanove dostavile Ministarstvu zdravlja nije ispunjavao osnovne i dopunske uslove, odnosno uslove i kriterijume za kandidovanje kapitalnih projekata za kapitalni budžet”, ocijenjeno je u reviziji.

Ministarstvo zdravlja je u periodu 2017-2019. godine predložilo 54 projekta iz oblasti zdravstva za kapitalni budžet ukupne procijenjene vrijednosti 98.166.734 eura.

Uprava javnih radova je, u čijoj je nadležnositi izgradnja i rekonstrukcija objekata zdravlja, u navedenom periodu utrošila 1.829.415 eura iz tekućih i kapitalnih izdataka, za finansiranje osam projekata.

“Ostvareni izdaci za realizacju navedenih investicija u strukturi izdataka kapitalnog budžeta Uprave javnih radova kreću se u intervalu od jedan do četiri odsto, što je manje u odnosu na budžetska sredstva kojima su finansirani kapitalni projekti izgradnje i rekonstrukcije objekata kulture, izgradnje i rekonstrukcije administrativnog prostora za rad državnih organa, izgradnje i rekonstrukcije sportskih objekata, unapređenja turističke ponude itd”, objašnjeno je u reviziji.

Prilikom utvrđivanja procijenjene vrijednosti izgradnje objekata zdravstva državni revizor je utvrdio značajna odstupanja u procijenjenoj vrijednosti predloga projekata.

Procijenjena vrijednost izgradnje pojedinih objekata zdravstva značajno se mijenjala u periodu 2017-2019. godine.

Revizijom je najveće odstupanje u procijenjenoj vrijednosti utvrđeno za projekat: “Klinika za infektivne bolesti” i “Klinika za dermatovenerologiju KCCG”, za koje je od Ministarstva zdravlja u 2018. godni određen iznos od 4,4 miliona eura, a 2019. godine 8,2 miliona eura (3,8 miliona više).

Takođe, izgradnja Opšte bolnice Pljevlja sa pratećim sadržajem, za koju je procijenjena vrijednost u 2017. godini od Ministarstva zdravlja utvrđena u iznosu 2.9 miliona eura, u 2019. je porasla na 6,1 miliona.

Izgradnja zdravstvenog objekta u Siti kvartu u Podgorici u 2018. je planirana na iznos od 8,7 miliona, da bi 2019. godine dostigla 10 miliona eura.

Ista situacija je i sa projektom izgradnje Klinike za mentalno zdravlje KCCG, koja je 2018. projektovana na 2,8 miliona, da bi samo godinu kasnije za nju traženo 5,6 miliona eura.

Dakle, četiri identična projekta u 2018. godini su vrijedjela 18,8 miliona, a godinu kasnije Ministarstvo zdravlja ih je procijenilo na 29.9 miliona eura.

“Ministarstvo zdravlja, u postupku vršenja revizije nije dostavilo dokumentaciju na osnovu koje je moguće utvrditi opravdanost izmjena u procijenjenoj vrijednosti projekata, niti je iste dostavljalo Ministarstvu finansija u postupku predloga projekata za finansiranje iz kapitalnog budžeta”, ističe se u reviziji.

DRI je preporučila Ministarstvu zdravlja da izradi analizu stanja na osnovu koje je moguće sagledati stvarne potrebe javnih zdravstvenih ustanova, u dijelu izgradnje i rekonstrukcije objekata zdravlja i utvrdi prioritete u finansiranju u skladu sa strateškim opredjeljenjima.

“Ministarstvo finansija mora da utvrdi propise i mehanizme na osnovu kojih će vršiti kontinuiran i efikasan nadzor nad radom Komisije za ocjenu projekata, koji u cjelosti mora biti usklađen sa važećim pravnim aktima, naročito u dijelu ispunjenosti kriterijuma za vrednovanje predloženih projekata i vrednovanja istih”, navodi se u reviziji.

Kada je u pitanju Uprava javnih radova iz DRI su ih upozorili da sredstva za realizaciju kapitalnog projekta, opredijeljena Zakonom o budžetu, koriste za potrebe realizacije konkretnog projekta za koje susredstva opredijeljena, kao i da dostavljaju Ministarstvu finansija blagovremene i potpune izvještaje o realizaciji kapitalnih projekata, prema utvrđenim rokovim i u skladu sa Odlukom o izradi kapitalnog budžeta.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.