EU komisija potpisala ugovor sa
Ilustracija

Za liječenje oboljelih od koronavirusa

EU komisija potpisala ugovor sa "Gilead" za 30.000 doza lijeka remdesivir

Evropska komisija objavila je da je potpisan ugovor sa američkim proizvođačem lijekova "Gilead" za 30.000 doza lijeka remdesivir, antivirusne terapije za liječenje oboljelih od COVID-19.

Lijek će da bude dostupan od avgusta u zemljama članicama Evropske unije, kao i Velikoj Britaniji, a trebalo bi da pokrije trenutne potrebe za nekoliko narednih mjeseci, navodi se u saopštenju Komisije.

Komisija je potpisala ugovor vrijedan 63 miliona eura i finansiraće se kroz instrument za reagovanje u vanrednim situacijama, dodajući da se nastavlja rad kako bi se obezbijedile neophodne doze lijeka i posle oktobra, piše Politico. 

Početkom jula, remdesivir je postao prvi lijek koji je odobren za liječenje COVID-19 u EU. Ova najava dolazi usred zabrinutosti da je američka kompanija "Gilead" većinu svojih trenutnih zaliha lijeka prodala  SAD-u.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.