Građani koji stiču punoljedstvo do izbora, da podnesu zahtjev za izdavanje lične ili pasoša
Ilustracija

MUP

Građani koji stiču punoljedstvo do izbora, da podnesu zahtjev za izdavanje lične ili pasoša

Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) poziva sve crnogorske državljane koji stiču punoljetstvo do dana održavanja izbora, 30. avgusta, a nemaju identifikacioni dokument, da, shodno Zakonu o ličnoj karti, kao i Zakonu o putnim ispravama, ukoliko već nijesu, podnesu zahtjev za izdavanje lične karte ili pasoša, u cilju ostvarivanja biračkog prava, saopštilo je resorno ministarstvo.

Iz MUP-a navode da zahtjev za izdavanje lične karte crnogorski državljanin može podnijeti u područnoj jedinici ili filijali za građanska stanja i lične isprave, Ministarstva unutrašnjih poslova, u opštini u kojoj ima prijavljeno prebivalište, svakog radnog dana, od ponedjeljka do petka, u periodu od 08.00h do 14.00h, osim u Područnoj jedinici za građanska stanja i lične isprave Podgorica, gdje zahtjev za izdavanje lične karte ili pasoša, crnogorski državljanin može podnijeti svakog radnog dana, u periodu od 08.00h do 18.00h.   

"Povodom predstojećih lokalnih i parlamentarnih izbora zakaznih za 30. avgust 2020. godine, podsjećamo da je Ustavom Crne Gore propisano da pravo da bira i da bude biran ima državljanin Crne Gore, koji je navršio 18 godina života i ima najmanje dvije godine prebivališta u Crnoj Gori. Takođe, Zakonom o izboru odbornika i poslanika, članom 68b, propisano je da je prilikom dolaska na biračko mjesto birač dužan da preda ličnu kartu ili pasoš predsjedniku biračkog odbora, kao neophodan uslov za ostvarivanje biračkog prava", zaključuju iz MUP-a.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.