Koronavirus
Ilustracija

Nisu dobili ni subvencije Vlade

Koronavirus "pokosila" turističke vodiče, posla u ovoj branši nema

Osim hotelijera, ugostitelja, privatnih izdavaoca smještaja, zakupaca plaža, Covid-19 "pokosio" je i turističke vodiče. Turista nema, pa ni potrebe za njihovim uslugama, piše Dan.

lija Kovačević, turistički vodič i vlasnik jedne turističke agencije, kaže da nakon petnaestak godina uspona i stabilnog rasta ova grana turizma trenutno ne postoji.

"Dvadeset godina sam u ovoj branši koja je posebno u poslednjih 15-ak godina imala uspon i stabilan rast. Trenutno ova grana turizma ne postoji", navodi Kovačević, čija agencija je razvila posao da budu pružaoci usluga ili medijatori između lokalnih agencija i turista, prenosi Dan.

Mnoge njegove kolege koje ovaj posao obavljaju kao dopunsku djelatnost sad, a jedva preživljavaju.

"Većina mojih kolega koji su samostalni, a jedino imaju prihod od ovog posla su u najvećem problemu, jer nijesu dobili ni subvencije koje je država davala. Kažu da ih je čak 90 odsto", kazao je Kovačević.

Podsjeća da je lani sezona počinjala u martu ili aprilu i da je trajala do kraja novembra. Od ove sezone se mnogo očekivalo, ali su zbog virusa otkazane sve rezervacije.

Kovačević kaže i da je sve ono što su planirali za ovu godinu odloženo je za iduću.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.