Zbog krize preko 4.500 taksista ostaje bez posla
Nepovoljan položaj taksista zbog pandemije koronavirusa

Obratili se Markoviću za pomoć

Zbog krize preko 4.500 taksista ostaje bez posla

Strukovni sindikat taksista Crne Gore obratio se juče otvorenim pismom predsjedniku Vlade Dušku Markoviću, navodeći da se nalaze u veoma teškoj materijalnoj situaciji, izazvanoj neradom nadležnih organa u dužem periodu, koja je, kako kažu, dostigla vrhunac pojavom novog virusa i stanjem izazvanog pandemijom.

Ovakva situacija ih je, tvrde, dovela bukvalno do finansijske katastrofe.

Prema riječima predsjednika SSTCG Borislava Pavlovića, sve to ima za posljedicu nemogućnosti servisiranja obaveza prema državnom i opštinskim budžetima, kao ni drugih obaveza vezanih za puko preživljavanje njihovih porodica.

Oni su zahvalili na subvencijama za auto-taksi prevoznike, objašnjavajući da, međutim, pravo na iste ostvaruje svega oko 20 odsto auto-taksi prevoznika i oko 10 do 15 odsto vozača u privrednim subjektima koji su kao PDV obveznici registrovani za auto-taksi prevoz.

“Ako se uzme u obzir da u Crnoj Gori auto-taksi prevoz obavlja u samostalnoj djelatnosti 1.500 preduzetnika, a da privredni subjekti imaju u vlasništvu oko 2.000 vozila, što bi samo po sebi dovelo do brojke od 5.500 zapošljenih u auto-taksi prevozu, subvencije ostvaruje oko 300 preduzetnika i oko 500 vozača taksi vozila u privrednim subjektima, dolazimo do broja od 1.200 preduzetnika i 3.500 vozača taksi vozila koji su ostali bez bilo kakvih prihoda i pomoći, bez ikakve svoje krivice. Čudi nas da Vlada ni u jednom paketu pomoći nas ne obuhvata iako preko 4.500 lica uskoro ostaje ili je velika većina već ostala bez svojih radnih mjesta”, kazao je Pavlović, navodeći da su u ovakvu situaciju dovedeni neradom nadležnih organa i nepoštovanjem važećih zakona u dugom periodu, prenosi Pobjeda.

On podsjeća da je Vlada još krajem 2018. godine usvojila Informaciju o analizi stanja u auto-taksi prevozu putnika, koju je pripremila Radna grupa pri Ministarstvu saobraćaja i s tim u vezi donijela zaključke.

Ipak, osim obaveza iz pomenutih zaključaka, koje se tiču Ministarstva saobraćaja i pomorstva i Ministarstva javne uprave, ostale obaveze i preporuke Vlade ni poslije više od godinu dana od isteka roka nijesu ni pokrenute ili su samo djelimično pokrenute.

Pavlović ističe da je takav odnos dijela nadležnih državnih i opštinskih organa doveo do rapidnog rasta sive ekonomije u proteklih više od deset godina.

Ističe da ponovo ispaštaju samo legalni auto-taksi prevoznici, jer se legalno registrovanim prevoznicima uvode novi nameti, dok je stanje na terenu ostalo isto ili je čak, kako kaže, nepovoljnije za njihovo poslovanje.

“Zbog svega navedenog došlo je do posljedica da skoro 80 odsto registrovanih auto-taksi preduzetnika nije likvidno, zaključno sa 31.12.2019. godine, i samim tim nemaju ni ispunjene uslove za kreditnu liniju IRF, a ni za subvencije”, poručuje Pavlović.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.