CGO:  Štiti li poslanički imunitet i od virusa pa poslanici ne nose maske?

CGO: Štiti li poslanički imunitet i od virusa pa poslanici ne nose maske?

Centar za građansko obrazovanje (CGO) uputio je danas Nacionalnom koordinacionom tijelu za suzbijanje zaraznih bolesti (NKT) i Ministarstvu zdravlja urgenciju na zahtjev za hitno pojašnjenje mjera NKT-a koje se odnose na opšte odredbe nošenja zaštitnih maski, s obzirom na činjenicu da se NKT oglušio o zahtjev CGO-a koji je poslat prošle sedmice.

CGO je zatražio hitno od NKT-a precizno pojašnjenje ove mjere, ali i da NKT utiče da svi organizatori bilo koje vrste okupljanja, a posebno institucije sistema, organizatori sastanaka/događaja i TV kuće, obezbijede poštovanje ovih mjera kada su domaćini, kao i da javni funkcioneri budu ti koji će prednjačiti u poštovanju mjera.

IMG3442

"Da postoji kontinuitet nepoštovanja ove mjere u javnom prostoru, od njenog donošenja do danas, brojni su primjeri. U tom kontekstu, apostrofiramo jučerašnje i današnje plenarno zasjedanje Skupštine Crne Gore, na kojoj većina prisutnih poslanika nije poštovala propisane mjere i nosila zaštitne maske. Da li to znači da za poslanike ne važe ista pravila kao za sve ostale građane i građanke Crne Gore? Štiti li njih poslanički imunitet i od virusa?", upitali su iz CGOa.

IMG3435

Ističu da u vrijeme kada imamo ozbiljan izazov u kontrolisanju pandemije nije dobro da NKT ne odgovara na opravdana pitanja i da svjesno drži nejasnim neke od važnih mjera. Time se, ocjenjuju, podstiče i selektivnost u njihovoj primjeni a sve ukupno to ne doprinosi učinkovitoj borbi protiv ovog virusa i učenju da živimo sa virusom na adekvatan način.

"Predstavnici NKT često apeluju na građane da dosljedno poštuju sve mjere a izbjegavanjem da budu precizni oni sami to onemogućavaju i urušavaju svoj kredibilitet.  Konačno, očekujemo da NKT pokaže odgovornost i da ažurno odgovara na opravdane upite za pojašnjenje mjera, kao i da ubuduće budu precizni u njihovoj formulaciji.", zaključuju iz CGOa.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.