Portaprolka EK

Pisonero: Zaštita novinarskih izvora presudna za slobodu štampe

Zaštita novinarskih izvora presudna je za slobodu štampe, kazala je portparolka Evropske komisije (EK) Ana Pisonero, navodeći da Evropska unija (EU) očekuje da će se odgovarajuća odredba novog zakona primenjivati u skladu sa međunarodnim i evropskim standardima.

Skupština Crne Gore usvojila je sinoć, glasovima poslanika vladajućih stranaka, zakone o medijima i nacionalnom javnom emiteru Radio i Televiziji Crne Gore (RTCG).

“Primijetili smo da je crnogorski parlament usvojio nove zakone o medijima I javnom emiteru RTCG”, navela je Pisonero na svom Twitter nalogu.

Prema njenim riječima, vrijeme usvajanja zakonodavstva odgovornost je crnogorskih vlasti.

“Zaštita novinarskih izvora presudna je za slobodu štampe. Otkrivanje novinarskih izvora predstavlja ozbiljno uplitanje u slobodu izražavanja, koja bi se trebala ograničiti samo na strogo izuzetne okolnosti”, smatra Pisonero.

Ona je kazala da EU očekuje da će se odgovarajuća odredba novog zakona u Crnoj Gori primjenjivati u skladu sa međunarodnim i evropskim standardima i sudskom praksom Evropskog suda za ljudska prava.

“Važno je da pravni okvir Crne Gore pruža uslove koji doprinose efikasnom ostvarivanju slobode izražavanja, što je jedna od osnovnih vrijednosti EU i ključni element procesa pristupanja Crne Gore Uniji”, zaključila je Pisonero.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.