Sjevernokorejske vlasti zlostavljale žene koje su otputovale u inostranstvo u potrazi za poslom
Ilustracija

Kancelarija UN za ljudska prava

Sjevernokorejske vlasti zlostavljale žene koje su otputovale u inostranstvo u potrazi za poslom

Kancelarija UN za ljudska prava saopštila je da su dio sjevernokorejskih žena koje su otputovale u inostranstvo u potrazi za poslom zlostavljali pripadnici bezbjednosti prebijanjem, pritvaranjem u nesanitarnim uslovima i ostavljanjem bez hrane po povratku u Sjevernu Koreju.

Kancelarija UN i visoki komesar za ljudska prava naveli su u izvještaju "višestruka i ozbiljna kršenja ljudskih prava od strane državnih bezbjednosnih i policijskih službenika" u Sjevernoj Koreji.

Žene su razgovarale sa zvaničnicima UN za ljudska prava nakon što su posle pritvora pobjegle iz Sjeverne Koreje, prenosi Beta.

Svjedočenja pokazuju da su one bile suočene sa prisilnim radom ili seksualnim iskorišćavanjem u drugim zemljama a zatim su smatrane izdajnicima i kažnjavane zbog kontaktiranja sa hrišćanskim grupama u inostranstvu nakon povratka u Sjevernu Koreju. Sjevernokorejska diplomatska misija u Ženevi nije odmah odgovorila na ove navode.

Kancelarija UN za ljudska prava takođe je pozvala druge strane zemlje u koje su žene pobjegle da poštuju princip "neprotjerivanja" ili da ne vraćaju ljude u zemlje u kojima bi mogli da se suoče sa kršenjem ljudskih prava.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.