Premije za mljekarstvo isplaćene direktno na žiro račun poljoprivrednih proizvođača
Ilustracija

Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja usvojilo zahtjev

Premije za mljekarstvo isplaćene direktno na žiro račun poljoprivrednih proizvođača

Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja obavijestilo je poljoprivredne proizvođače da su premije u mljekarstvu za jun 2020. godine isplaćene direktno na njihove žiro račune, a ne preko mljekara i sirara, kako je to do sada rađeno.

"Isplata premija direktno na žiro račune kooperanata novina je u Agrobudžetu 2020 i uvedena je na zahtjev proizvođača mlijeka, čime je potvrđena dobra saradnja i partnerstvo Ministarstva i poljoprivrednih proizvođača", navodi se u saopštenju MPRR.

Istakli su da pravo na podršku imaju proizvođači koji predaju mlijeko odobrenim objektima za preradu mlijeka (mljekarama/sirarama), a koji su upisani u Registar poljoprivrednih gazdinstava.

Osnovna premija iznosi 0,06 eura po litru.

"Uslov za dobijanje premije je da je isporučena količina mlijeka po gazdinstvu minimalno 400 litara mjesečno i da je mlijeko u skladu sa kriterijumima kvaliteta sirovog mlijeka u odnosu na broj mikroorganizama i somatskih ćelija u skladu s Uredbom o posebnim zahtjevima higijene za proizvode životinjskog porijekla - ukupan broj mikroorganizama do 600.000 i ukupan broj somatskih ćelija do 400.000. Za kozije i ovčije mlijeko dozvoljeno je do 1.500.000 mikroorganizama", pojasnili su iz Ministarstva.

Pojasnili su da se podrška u vidu premije za količinu u iznosu od 0,01 eura po litru daje proizvođačima koji mjesečno mljekari predaju više od 5.000 litara mlijeka koje je u skladu sa propisanim kriterijumima kvaliteta sirovog mlijeka. Podrška se ostvaruje za količine iznad 5.000 litara.

"Podrška u vidu premije za kvalitet se ostvaruje na sljedeći način: 0,04 eura po litru isporučenog kravljeg mlijeka za sirovo mlijeko koje ima do 100.000 mikroorganizama i do 400.000 somatskih ćelija u ml i 0,02e ura po litru isporučenog kozijeg i ovčijeg mlijeka za sirovo mlijeko koje ima do 1.500.000 mikroorganizama u ml.", kazali su iz MPRR.

Po ovom osnovu direktno na žiro račune 888 kooperanata, za premije za jun 2020. godine, isplaćeno je ukupno 185.661,78 eura. Premije će se u narednom periodu, mjesečno isplaćivati direktno na žiro račune kooperanata.

"Pozivamo sve poljoprivredne proizvođače koji predaju mlijeko mljekarama i sirarama da se upišu u Registar poljoprivrednih gazdinstava, kako bi ostvarili pravo na podršku", zaključuje se u saopštenju.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.