Australija: Gotovo tri milijarde životinja stradalo ili izgubilo staništa u katastrofalnim požarima

Australija: Gotovo tri milijarde životinja stradalo ili izgubilo staništa u katastrofalnim požarima

Gotovo tri milijarde životinja stradalo je ili izgubilo staništa u katastrofalnim požarima prošle godine u Australiji, objavili su naučnici, prenosi BBC.

Istraživanje je pokazalo da se radi o jednoj od "najgorih katastrofa za divlje životinje u modernoj istoriji", upozorio je Svjetski fond za prirodu (WWG).

Vatrena stihija harala je prošlo ljeto po svim australijskim saveznim državama, usmrtivši barem 33 ljudi.

Sisavci, gmizavci, ptice i žabe stradale su u plamenu ili od gubitka staništa.

Tokom vrhunca krize u januaru, naučnici su procijenili da je 1.25 milijardi životinja stradalo samo u Novom Južnom Velsu i Viktoriji. Ali, nove procjene obuhvataju veće područje. Oko 11.46 miliona hektara, područje veličine Engleske, spaljeno je od septembra do februara.

"Kad pomislite da se oko tri milijarde lokalnih životinja našlo na putu vatri, to je apsolutno puno, taj broj je teško razumjeti", rekao je profesor Kris Dikman, koji je nadgledao projekat naučnika sa australijskih univerziteta.

Vlada je u februaru identifikovala 113 životinjskih vrsta kojima treba "hitna pomoć" nakon požara.

Gotovo sve životinje s liste izgubile su barem 30 posto staništa u šumama i na travnjacima na jugu i istoku Australije.

Koale i klokani, kao i ptice, ribe i neke vrste žaba, među životinjama su kojima je potrebna najveća pomoć, rekli su stručnjaci.

Vlada je obećala da će dati 50 miliona australijskih dolara za zaštitu divljih životinja i obnovu njihovih staništa, ali ekolozi su pozvali Australiju da ojača svoje zakone o zaštiti prirode.

Naučnici su pronašli značajan broj dokaza da je nikad viđena učestalost i težina požara rezultat klimatskih promjena.

Stručnjaci takođe kažu da je dim od požara povezan s više od 445 smrtnih slučajeva, navodi BBC.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.