Vladimir Bilčik

Bilčik poručio

"Osigurati zdravstvenu bezbjednost svih birača usljed pandemije koronavirusa"

Crnogorske vlasti tokom održavanja izbora treba da garantuju slobodnu i fer kampanju, ali i zdravstvenu bezbjednost svih birača usljed pandemije koronavirusa, poručio je predsjedavajući Parlamentarnog odbora EU i Crne Gore za stabilizaciju i pridruživanje (POSP), Vladimir Bilčik.

Naglašava da iako neće biti u mogućnosti da fizički bude prisutan u Crnoj Gori tokom izbora, Evropski parlament će izbliza pratiti političku situaciju u Crnoj Gori.

„Mi u Evropskom parlamentu ćemo pratiti izjave i ocjene OEBS-a”, kazao je Bilčik za RTCG.

Odluka o održavanju kao i odgovornost za datum izbora u potpunosti je u nadležnosti crnogorskih vlasti, ocijenio je kopredsjedavajući POSP-a Vladimir Bilčik (EPP). Poručuje da uz ustavne preduslove, tokom organizovanja izbora za vrijeme aktuelne pandemije, crnogorske vlasti treba da uzmu u obzir epidemiološku situaciju i zdravlje svih građana Crne Gore.

„Važno je da vlasti garantuju uslove za slobodnu i fer kampanju, posebno u medijima, budući da tradicionalne forme kampanje, uključujući mitinge velikih razmjera, neće biti dozvoljene usljed situacije sa pandemijom Kovida19“, naglasio je Bilčik.

Komentaričući specifični ambijent u kome će glasanje biti održano, u kontekstu epidemije koronavirusa, Bilčik ocjenjuje da je podjednako važno da nadležni u Crnoj Gori garantuju zdravstvenu bezbjednost svih birača tokom glasanja.

„Kao što smo i svjedočili u proteklim nedjeljama u Sjevernoj Makedoniji, Srbiji, Hrvatskoj, Poljskoj ili Francuskoj, moguće je održati izbore u Evropi uz potrebne bezbjednosne mjere i očekujemo da će crnogorske vlasti slijediti najbolju moguću praksu iz ovih izbornih utakmica“, kaže Bilčik.

Pandemija je, objašnjava naš sagovornik, zaustavila sve vanjske aktivnosti Evropskog parlamenta, tako da ta evropska intitucija neće nadgledati izbore u Crnoj Gori 30. avgusta.

„Iako mi je žao što neću lično biti u Crnoj Gori uoči parlamentarih izbora, uvjeravam vas da mi u Evropskom parlamentu izbliza pratimo političku situaciju tokom posljednih mjeseci i radujemo se zajedničkom radu sa novim Parlamentom u Podgorici na napretku u ispunjavanju evropske perspektive Crne Gore”, ističe kopredsjedavajući POSP-a za Crnu Goru.

Zaključuje da će misija OEBS-a biće zadužena da prati i nadgleda izbore u Crnoj Gori, i da će Evropski parlament pratiti izjave i ocjene te organizacije.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.