Bio košarkaška legenda Bosne, a sad nosi gajbe da preživi krizu zbog korone (FOTO)

Težak udarac koji dovoljno govori o tome da korona virus ne štedi ni legende.

Samir Lerić, 47-godišnja košarkaška legenda BiH, morao je da se snađe u teškim vremenima pandemije korona virusa.

Lerić je 12 godina igrao za BiH, nastupio je na čak pet Eurobasketa, ali jedna fotografija "dotukla" je mnoge ljubitelje košarke.

Mnogi su očekivali da se bavi trenerskim poslom ili nekom drugom košarkaškom djelatnošću, ali je bio primoran da skladišti i dostavlja proizvode u jednoj sarajevskoj firmi.

"Riječ je o firmi iz oblasti prehrambene industrije, a mnoge iznenađuje što se Lerić odlučio za ovaj posao s obzirom na to da posjeduje veliko košarkaško iskustvo kao igrača, ali i činjenicu da ima i diplomu profesora sporta, kao i diplomu višeg sportskog trenera", piše Oslobođenje, posle fotografije koja je objavljena, a na kojoj Lerić nosi gajbicu.

Zbog toga su mnogi poslali apel KS BiH da pronađe posao Leriću, naročito zato što je sam Samir mnogo puta davao poslednju marku kako bi doputovao na okupljanja reprezentacije.

Fotografiju je podijelio i Emir Delić iz Al Džazire Balkans uz dirljiv komentar.

"Samir Lerić, bivši košarkaš, reprezentativac. U ekipi sa Markovićem, Firićem, Alihodžićem, Avdićem... radio prljave poslove. Primao udarce i dijelio ih, gurao se, skakao, pravio blokove... Rudarski posao. Kao trener nije mogao da čeka kraj korone. Od nečeg mora da se živi. Srećno.

Inače, Samir je nedavno u intervjuu za Sportsport.ba govorio prilično emotivno o tome da li žali za nečim u karijeri.

"Ne bih ništa ni mijenjao. Ponosan sam na sve. Potičem iz radničke porodice, otac mi nije bio neko i nešto da me gura. Drago mi je što sam sve sam stekao. Niko me nije gurao, ni usmjeravao. Ako sam napravio neku grešku, napravio sam je sam. Ako sam napravio nešto dobro, opet sam to uradio sam.

Pri zdravoj sam pameti, imam divnu porodicu, divnu djecu. Roditelji su još uvijek tu, Bogu hvala. Nadam se jedino da ću da dobijem priliku za taj neki normalan posao i da stvaram budućnost svojoj djeci.

Reprezentacija Bosne i Hercegovine nikada nije dolazila do velikih odličja na Eurobasketu, ali je odigrala mnogo utakmica za pamćenje.

"Ako nešto moram da biram, to su utakmice i pobjede iz 1996/97 protiv tada superjakih selekcija Hrvatske i Litvanije, koje su za mene sigurno vrhunac.

To su bile svjetske velesile, a u jednom tom kvalifikacijskom ciklusu smo uspjeli da pobjedimo Hrvatsku i kući i u gostima, te Litvance na njihovom terenu", ispričao je tada Samir, uz anegdotu sa Žarkom Paspaljem.

"Sjećam se situacije iz 1995. godine i dokvalifikacija koje su se igrale u Bugarskoj. Bili smo u grupi sa Turskom i Jugoslavijom, a tada je u Bihaću bio incident s rušenjem helikoptera i došao je faks u kojem je stajalo da se utakmica sa njima neće odigrati. Tako se automatski nismo ni kvalifikovali za Eurobasket 1995. u Grčkoj. Pamtim situaciju iz hotela u Bugarskoj kada nas je ispred hotela dočekao legendarni Žarko Paspalj raširenih ruku. Prvo nas je on odveo na kafu i piće, pa smo tek posle toga smješteni u hotel. Pamtim taj njegov gest, duboko se usjekao u sjećanje".

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.