Ostavili posao, prodali sve što imaju u Roterdamu i došli da žive u Kolašin: Tražili smo sredinu koja njeguje porodične i tradicionalne vrijednosti
Robin i Lusi

Robin i Lusi , Holanđani iz Bistrice

Ostavili posao, prodali sve što imaju u Roterdamu i došli da žive u Kolašin: Tražili smo sredinu koja njeguje porodične i tradicionalne vrijednosti

Taj granični prostor između donjelipovskih sela, Blatine i Lipovske Bistrice, ispod „kuća Kovačevića“ i Divnog Brda bio je zarastao u šiblje i međe i bio je teško pristupačan teren pored rijeke Bistrice. Holanđani Robin Van Gameren i Lusi Hermus su uprli prstom baš u taj „kovrag“ koji je nama izgledao skoro beskorisno. Kupili su i tu površinu. Kupili su skoro 12 hiljada kvadrata u Lipovskoj Bistrici. Selu koje počinje da se izdvaja hidroelektranom, ribnjacima, budućim golf terenima u susjedstvu. Sada i mještanima - Holanđanima.

Robin Van Gameren je ovoga jula napunio 31 godinu. Lusi Hermes ima 29 godina. Tačno prije 13 mjeseci su stigli u Lipovsku Bistricu, Kolašin, Crnu Goru...

"Prodali smo sve nekretnine koje smo imali u Roterdamu i došli u Crnu Goru. Prekinuli smo poslove koje smo tamo imali. Odlučili smo da okrenemo potpuno novu stranicu života. Skoro da započnemo novi život. Tražili smo sredinu koja njeguje porodične i tradicionalne vrijednosti. I to smo našli ovdje. Naš Roterdam je lučki grad i nije nam odgovarao život u takvom ambijentu. Ovdje smo našli sve što nam treba za viziju života kojem težimo..."

„Holanđani iz Bistrice“ su „stali“ u dva zvonka nadimka kojima postaju sve poznatiji – Robi i Lusi. Svakog dana imaju sve više prijatelja u Kolašinu. Stiču ih kroz građevinske poslove koje organizuju ali i druženjem i komunikativnošću...

"U Crnu Goru smo prvi put bili kao turisti prije 5 godina. Tada smo dobili neke prve informacije o vašoj zemlji ali je to bilo tek nešto više od turističkih informacija. Ipak, osjetili smo blagonaklonost i ljubaznost ljudi. Kada smo prodali nekretnine u Roterdamu, tražili smo sredinu gdje se živi zdravo, gdje se u zdravoj atmosferi može formirati porodica. Sve smo to našli na ovoj našoj adresi pored rijeke Bistrice"  pričaju za Pobjedu Robi i Lusi.

Zdrav život i zdrava sredina su morali biti praćeni i zdravim biznisom. Robi i Lusi su se odlučili za turističku poslovnu priču. Turistički krov i turistički krevet u prirodi koju ćemo prvo mi, kao domaćini, da „taknemo“. Pa onda što sve to prati...

"Izgradili smo tri kuće za odmor sa natkrivenom terasom koje smo već počeli da rentiramo. Gradimo našu porodični kuću. Planiramo da stvorimo uslove da u ovakvom prirodnom ambijentu, pored rijeke a ispod planine, dočekujemo kombi-kampere i one koji kampuju u šatorima. Izgradićemo infrastrukturu za takvu ponudu. Hoćemo da još neko uživa, kao što mi uživamo"- priznaju Robi i Lusi.

Turističke „krovove“ će pratiti i svoja proizvodnje hrane. Planiraju izgradnju ovčarnika kako bi „držali“ ovce. Razmišljaju da za svoje goste „podignu“ vinograd od grožđa koje uspijeva i na niskim temperaturama. Žele da i njihovi budući gosti uživaju u onome u čemu i oni uživaju. Zdrav život, zdravi ljudi, sredina u kojoj se stvara i zdrava porodica. I sa svim tim se radi i zarađuje.

I na kraju, najvažnije – Lusi i Robi su svojim prijateljima poslali svoju adresu za sva vremena: Lipovska Bistrica, 81210 Kolašin, Crna Gora.

Tamo gdje se zdravo živi...

Robin je u Holandiji bio vrhunski kuvar, a Lusi veterinarka. Prijatelji pričaju kako je Lusi spretna u rukovanju svim vrstama volana od viljuškara pa do automobila. Stručnošču i radom pokrivaju dosta oblasti.

Za 6. jun je bilo zakazano vjenčanje i slavlje sa prijateljima ali je zbog aktuelne situacije sa epidemijom odloženo.

U posjetu su im bili i roditelji koji takođe vole planine, rijeke, šume, livade, sve ono što nemaju u Holandiji.

Porodica Gameren iz Lipovske Bistrice. Ili, „naši Holanđani“.

Preuzeto sa: pobjeda.me

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.