NVO Juventas: Govor mržnje se mora sankcionisati, pogotovo kod javnih ličnosti
Foto: NVO Juventas

Pridružili se podnošenju prijave protiv advokata Velibora Markovića

NVO Juventas: Govor mržnje se mora sankcionisati, pogotovo kod javnih ličnosti

Govor mržnje i podsticanje na nasilje moraju biti adekvatno sankcionisani kako bi se poslala jasna poruka da je takvo ponašanje kažnjivo, saopšteno je iz nevladine organizacije (NVO) Juventas.

Oni su u reagovanju, povodom govora advokata Velibora Markovića o LGBTI osobama na društvenim mrežama, kazali da govor mržnje u javnom prostoru ne smije biti normalizovan i da posebno ukoliko je usmjeren na manjine ili grupe građana koje privilegovana većina doživljava slabijima, govor mržnje i podsticanje nasilja moraju biti adekvatno sankcionisani.

“Uzevši u obzir da je advokat Velibor Marković javna ličnost, koja je svoje izjave na društvenoj mreži Facebook učinila dostupnim široj javnosti, te da isti može imati određeni uticaj na kreiranje javnog mnjenja, smatramo da je važno reagovati, kako bi se poslala jednoznačna poruka da je takvo ponašanje kažnjivo i njemu, a i onima koji mogu imati slične nagone da šire mržnju i podstiču na diskriminaciju i nasilje prema LGBTIQ osobama i ženama”, smatraju u Juventasu, prenosi PR Centar.

 Iz te NVO su ukazali da su mizoginija i homofobija često predmet šale i da je to ujedno i pokušaj opravdavanja nasilja sa ciljem da se isto prikaže prihvatljivim.

Tako se, kako smatraju, cijelo društvo čini nesrećnim i “tako ne dozvoljavamo ni onima koji svjesno ili ne nasilje opravdavaju ili podstiču da uvide svoje nečinjenje i da ga ne ponove”.

“Niko od nas ne treba da pristane na unižavanje prava. U ovom društvu niko nije pretplaćen na ponižavajuće komentare, na prijetnje (ili kako se izražava advokat Marković "upozorenja"), "zavijanje šije", "lomljenje kičme", na mizoginiju, na homofobiju, transfobiju, kojeg god da smo roda, pola, seksualne orijentacije i/ili rodnog identiteta”, poručili su iz Juventasa.

Ta NVO se pridružila krivičnoj prijavi protiv advokata Markovića koju će pripremiti i predati Kvir Montenegro.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.