Naučnici otkrili rijedak gen koji ženama obezbjeđuje bezbolan porođaj
Ilustracija

Naučnici otkrili rijedak gen koji ženama obezbjeđuje bezbolan porođaj

Naučnici su otkrili da žene koje ne osjećaju bol tokom porođaja posjeduju rijetku varijantu gena koja im pruža mnogo veću toleranciju na bol.

Samo jedan odsto žena posjeduje gen KCNG4 koji smanjuje sposobnost nervnih ćelija da šalju signale bola do mozga, otkrili su istraživači sa Univerziteta u Kembridžu.

Gen tada djeluje kao prirodni epidural i može da objasniti zašto je porođaj manje bolan doživljaj za mali broj žena, piše CNN, prenosi N1.

Naučnici su testirali grupu žena, koje su se porodile bez traženja epduralne anestezije i koje nisu osjećale bol tokom porođaja. U poređenju sa drugom grupom majki koje su zahtijevale ublažavanje bolova, pokazalo se da imaju daleko viši prag bola.

Zatim je istraživan njihov genetski kod. Naučnici su pronašli jedinstvenu varijantu gena koja je bila odgovorna za tako visok prag bola.  

"Genetska varijanta koju smo pronašli kod žena koje osjećaju manje bola tokom porođaja dovodi do" oštećenja "u formiranju prekidača na nervnim ćelijama", objasnio je koautor studije dr Džon Smit sa odeljenja za farmakologiju u Kembridžu i dodao:

 "U stvari, ovaj defekt djeluje kao prirodni epidural. To znači da je za uključivanje potrebno mnogo veći signal - drugim riječima, jače kontrakcije tokom porođaja".

 "Ne samo da smo identifikovali genetsku varijantu, već se nadamo da ovo može da otvori put za razvoj novih ljekova za upravljanje bolom", dodao je koautor Frenk Rejman, profesor sa odeljenja za kliničku biohemiju u Kembridžu.

Njihova studija objavljena je u časopisu “Cell Reports”.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.