Kafići u Bijelom Polju već počeli sa radom: Na
Bijelo Polje,26.jul 2020. foto:Kodex

Kafići u Bijelom Polju već počeli sa radom: Na "dojč" samo uz poštovanje mjera(FOTO)

Nakon što je Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti danas u podne na sjednici ublažilo mjere protiv širenja koronavirusa za Sjeverni region, konkretno one koje se odnose na rad ugostiteljskih objekata, građani u ovom dijelu zemlje već sad mogu popiti "dojč" uz poštovanje donešenih pravila.

Odmah nakon što su mjere objavljene, vlasnici i radnici ugostiteljskih objekata u glavnoj bjelopoljskoj ulici, počeli su čišćenje i sređivanje lokala i bašti za dolazak prvih gostiju nakon 19 dana.

1098681327284654076952953294535414293274553n

Foto:Kodex

Neki od ugostiteljskih objekata otvoreni su već nakon 16 časova u Bijelom Polju, dok su ostali u fazi priprema i biće otvoreni noćas ili sjutra.

kafici

Foto: Kodex

Gosti poštuju sve propisane mjere, između stolova je primjetna distanca, a gužve za sada nema.

Ugostitelji sa sjevera obraćali su se prethodnih dana više puta NKT-u radi ublažavanja mjera, jer su zbog zabrane rada dovedeni u tešku materijalnu i egzistencijalnu situaciju. U zahtjevima ih je podržalo više političkih partija.

Prvi čovjek Opštine Bijelo Polje Petar Smolović pozvao je 24.jula NKT da pored neophodnih mjera na očuvanju javnog zdravlja iskaže dodatni senzibilitet i daje doprinos očuvanju privredne aktivnosti i radnih mjesta u sektorima turizma i ugostiteljstva, obzirom na značaj koji ovi privredni subjekti imaju na lokalnu ekonomiju.

I predsjednik opštine Berane, Dragoslav Dado Šćekić podržao je beranske ugostitelje, gdje je na sastanku sa njima istakao da je ozbiljno ugroženo funkcionisanje privrednih djelatnosti, odnosno egzistencija svih u tom nizu – od vlasnika do zaposlenih i njihovih porodica.

Podsjećamo, Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti (NKT) odlučilo je danas, na predlog Instituta za javno zdravlje Crne Gore (IJZ), da ukine sve posebne mjere protiv širenja koronavirusa u opštinama u Sjevernom regionu, da izjednači dopušteno radno vrijeme ugostiteljskih objekata na cijeloj državnoj teritoriji i da dozvoli živu muziku u ugostiteljskim objektima.

Nakon što su mjere dale rezultate, stekli su se, kažu iz NKT-a, uslovi za ukidanje pojedinih mjera sa ciljem normalizacije života i interesa ekonomije.

"Od današnjeg stupanja novih mjera na snagu svi ugostiteljski objekti u Crnoj Gori mogu da rade od šest do 24h. Odluka se odnosi na restorane, kafane, kafeterije, hotelske restorane i slične ugostiteljske objekte kao i na pružanje ugostiteljskih usluga na kupalištima i plažama", navode iz NKT-a.

U ugostiteljskim objektima osim u primorskim opštinama ugostiteljski objekti rade po sljedećim pravilima:

- za stolom mogu sjediti najviše dva gosta unutar ugostiteljskog objekta, odnosno četiri gosta na terasi/bašti objekta

- zabranjeni su samousluživanje i zadržavanje ili stajanje ispred šanka

- stolovi moraju biti udaljeni jedan od drugog najmanje 2m, u skladu sa preporukama IJZ

- mora biti obezbijeđeno redovno održavanje higijene i dezinfekcija zajedničkih prostorija, mobilijara, opreme i sl, u skladu sa preporukama IJZ.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.