Brajović: Situacija u našoj zemlji bez sumnje vrlo kompleksna
Mina Brajović

Brajović: Situacija u našoj zemlji bez sumnje vrlo kompleksna

Šefica Kancelarije Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) u Crnoj Gori Mina Brajović kazala je da je situacija u našoj zemlji "bez sumnje vrlo kompleksna", jer se iz dana u dan bilježi značajan broj oboljelih, a raste i broj smrtno stradalih i hospitalizovanih.

Brajović je u Jutarnjem programu Televizije Crne Gore (TVCG) istakla da se vraćanje infekcije i rast broja novooboljelih dešava i u drugim zemljama nakon popuštanja restriktivnih mjera.

Pandemija se, kaže, ubrzava na globalnom nivou, navodeći da je veoma važno da budemo brži od virusa.

"Da se brže detektuju klasteri, da se identifikuju kontakti i da se uvedu u samoizolaciju, te da se započne liječenje oboljelih", rekla je Brajović.

Podsjeća da je borba sa pandemijom maraton.

"Osim toga što će da se trči dugo, ovu trku trčimo svi na više paralelnih traka. Bez obzira na nivo spremnosti, jedna zemlja ili sistem nikada ne može da ima dovoljno kapaciteta da testira, izoluje, prati kontakte i liječi oboljele, ako sa druge strane ima građanina koji svoje individualno zadovoljstvo pretpostavlja kolektivnom zdravlju", poručila je Brajović.

Napominje da ćemo morati da nađemo način da živimo sa virusom, što će biti poseban izazov za sve. Ona kaže da je imunizacija šansa da se okonča pandemija.

"Ali pod uslovom ako bi sve zemlje dobile vakcinu, jer niko nije bezbjedan ako svako nije bezbjedan. U ovom trenutku, sa preko 160 potencijalnih Kovid-19 vakcina kandidata koje su u različitim fazama razvoja, 23 vakcine su sada u fazi kliničkog ispitivanja, postoji nada da će jedna ili više njih biti bezbjedne i efikasne", rekla je Brajović. 

Govoreći o tome je li došlo do mutacije virusa, Brajović kaže da, kako sada stvari stoje, nema dokaza da je došlo do značajnije promjene u ponašanju virusa.

Komentarišući naslove u medijima da je SZO pod uticajem Kine, ona je rekla da tvrdnje tog tipa su neistinite, neprihvatljive i neutemeljene.

"Naš fokus ostaje isti, očuvanje života, i borba protiv pandemije. Od početka radimo transparentno", poručila je Brajović.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.