Dobijao mjeseču zaradu od 16 hiljada eura da
Ilustracija

Bizaran slučaj u Francuskoj

Dobijao mjeseču zaradu od 16 hiljada eura da "ne radi ništa", tužio firmu za otpremninu od dva miliona dolara

Izvršni direktor kome je kompanija „Lafarž Holcim“ plaćala oko 16.150 eura mjesečno, i to „da ne radi ništa“ tužio je poslodavca tražeći otkaz ugovora o radu, uz otpremninu veću od dva miliona dolara.

Antoan Zenon, ma koliko to čudno zvuči, nije uspio u namjeri da dobije otkaz. Kada je njegov poslodavac „Lafarž", 2015. godine najavio socijalni program i preraspodjelu osoblja zbog spajanja sa kompanijom „Holcim", Zenon se nadao da će dobiti pozamašnu sumu od programa koji je bio ponuđen zaposlenima. 

Ipak, iz kompanije mu je rečeno da nema pravo na učešće u programu, a to su potvrdile i sudije u Francuskoj, i to - tri puta.

Apelacioni sud u Parizu presudio je da Zenon ne može dobiti novac oprijedeljen za socijalni program, jer je već prihvatio premještanje na radnu poziciju u Singapuru.

To mu je automatski suspendovalo ugovor o radu u Francuskoj, i isključilo ga iz mogućnosti dobijanja otpremnine, prenosi bloomberg.com.

Zenon je tražio oko 2,1 miliona eura (2,3 miliona dolara), a do nedavno mu je „Lafarž" , prema presudi, plaćao nadoknadu od 16,195 eura bruto mesečno, a da nije morao da bude angažovan na bilo kakvom radnom mjestu.

Dva najveća svjetska proizvođača cementa, spojila su se 2015. godine kako bi smanjili troškove poslovanja. Međutim, potražnja za građevinskim materijalom koji nude je počela da opada, kao i njihove akcije, i kompanija je izgubila povjerenje kupaca i investitora nakon skandala zbog operacija u ratom razorenoj Siriji.

Šta je bilo sa Zenonom

Kada se Zenon prije dvije godine vratio sa mjesta izvršnog direktora „Lafaržeove" ispostave u Singapuru, kompanija mu je ponudila mjesto projektnog menadžera, ali on nije želio na to radno mjesto. Na svom LinkedIn profilu je objavio da je započeo "novi posao u proizvodnji plastičnih cijevi".

Iz kompanije „Lafarž Holcim" je saopšteno da neće komentarisati dešavanja u internoj kadrovskoj politici, ali je činjenica da su u maju 2015. godine najavili da će ukinuti oko 380 radnih mjesta i da će dio radnika dobiti otpremninu uz prekid ugovora o radu.

Nekoliko dana pre te objave, Zenon je mejlom obavijestio svog poslodavca da se raduje novom radnom mjestu u Singapuru. Ipak, dva dana kasnije je napisao da razmatra dobijanje otpremnine. Kasnije je tražio i da se vrati u Francusku, jer mu, prije odlaska u Singapur, kako je tvrdio, nisu adekvatno predočeni tamošnji uslovi rada. Ova prepiska je korišćena kao dokaz u sudskom procesu, pošto je Zenon kao otpremninu tražio sumu od oko dva miliona dolara.

Sredinom 2016. godine obavestio je poslodavca da pristaje samo na angažman koji podrazumijeva objave na društvenim mrežama, dok očekuje premještaj na poziciju izvršnog direktora u jugoistočnoj azijskoj državi.

"Zenon ne može da tvrdi da mu je onemogućeno da radi, pošto je ostao na istoj poziciji skoro tri godine", navodi se u presudi u kojoj stoji i da „nema dokaza da je „Lafarž" odgovoran za neuspjeh u okončanju spajanja dve kompanije u Singapuru.

Rts

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.