Janović: Podstičemo crnogorsku mladost da još jasnije vidi svoju budućnost u Crnoj Gori a ne na stranom tlu
Nikola Janović

Servisi za 90.000 mladih u 11 opština

Janović: Podstičemo crnogorsku mladost da još jasnije vidi svoju budućnost u Crnoj Gori a ne na stranom tlu

Na Javni poziv Ministarstva sporta za angažovanje lica za obavljanje administrativno-tehničkih poslova, odazvalo se čak preko 70 kandidata zainteresovanih da postanu dio kreativnog tima omladinskih servisa. Na ovaj način, kazao je ministar Nikola Janović, Ministarstvo podstiče crnogorsku mladost da budućnost još jasnije vidi u svojoj državi, a ne na stranom tlu.

Omladinski servisi biće dostupni za oko 90.000 mladih u 11 opština širom Crne Gore.

Ministarstvo sporta i mladih raspisalo je 27. maja Javni poziv za angažovanje lica za obavljanje administrativno-tehničkih poslova, potrebnih za funkcionisanje omladinskih servisa u Podgorici, Danilovgradu, Nikšiću, Mojkovcu, Petnjici, Plavu i Šavniku.

Iz Ministarsva ističu da jasan cilj jeste da, pored toga što predstavljaju fokalna mjesta u kojima se mladi mogu obratiti za podršku i iskazati svoje potrebe, omladinski servisi značajno doprinose razmjeni iskustava, informacija, znanja i mogućnosti koje će mladima Crne Gore biti od velikog značaja”, saopšteno je iz ministarstva sporta I mladih.

"Odabrani administratori imaju jasan zadatak da budu na raspolaganju mladima iz njihovih lokalnih zajednica i da na najbolji mogući način sprovode politike Vlade i Ministarstva usmjerenih na omladinsku politiku", kaže se u saopštenju.

Kako se na Javnom pozivu nisu ispunili formalno-pravni uslovi za obavljanje te funkcije u određenim gradovima, za te gradove biće ponovo raspisan Javni poziv koji će biti objavljen na oficijalnom sajtu Ministarstva sporta i mladih.

“Pružanje platforme omladini jedan je od podsticajnih koraka koji na najtransparentniji način prikazuje usmjerenost Vladinih politika ka dodatnoj inkluziji mladih u  kreiranju i sprovođenju omladinske tematike na državnom i lokalnom nivou. Na ovaj način podstičemo crnogorsku mladost da budućnost još jasnije vidi u svojoj državi, a ne na stranom tlu. Neosporan evropski put kojim Crna Gora korača ne isključuje, naprotiv stimuliše mobilnost mladih sa ciljem razvijanja što svestranije, kreativnijie omladine”, kazao je Janović.

Uspostavljanje institucionalnog okvira za sprovođenje omladinske politike,  stvaranje i unapređenje uslova za rad omladinskih servisa, edukacija mladih o mehanizmima njihovog uključivanja u aktivne mjere zapošljavanja, podsticanje uključivanja mladih u kreiranje kulturnih sadržaja, podsticanje uključivanja mladih u neformalno obrazovanje, promocija zdravih stilova života i volonterizma kod mladih kao i podsticanje drugih oblasti od značaja za razvoj mladih, samo su neki od ciljeva Programa ostvarivanja javnog interesa u oblasti omladinske politike, donešenog na predlog Ministarstva, u okviru Zakona o mladima iz 2019. godine.

“Ministarstvo sporta i mladih, kao pouzdan partner mladima, u proteklom periodu  je intenzivno radilo na još boljem stvaranju uslova da u kontinuitetu unaprjeđuju status i položaj mladih, te je u 2019. godini završeno čak šest omladinskih servisa u Nikšiću, Danilovgradu, Mojkovcu, Petnjici, Plavu i Šavniku za koje je Ministarstvo opredijelilo oko 142.000 eura”, navodi se u saopštenju.

U 2020. godini su završeni omladinski servisi u Podgorici i na Cetinju, a još tri servisa u Baru, Kotoru i Pljevljima će biti kompletirani u narednih mjesec dana.

“Ministarstvo je za ovih pet omladinskih servisa izdvojilo čak 95.000 eura. Omladinski servisi biće dostupni za oko 90.000 mladih u 11 opština širom Crne Gore”, zaključuju iz Ministarstv

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.