Drašković: Za LP interesi Crne Gore uvijek na prvom mjestu

Drašković: Za LP interesi Crne Gore uvijek na prvom mjestu

Ideja liberala jeste da se u predizbornoj kampanji bavimo isključivo pitanjima budućeg razvoja, međutim zbog interesovanja naših birača i sugrađana tako i radi trenutne političke aktuelnosti, dužni smo i želimo da damo kratak osvrt i jasan stav LP po pitanju nastavka pa prekida pregovora između predstavnika Vlade Crne Gore i Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori, kazao je Vido Drašković predsjednik OO LP Kotor.

"Srpska pravoslavna crkva se, pod ovim imenom i postojećom teritorijalno-organizacionom rasprostranjenošću, istorijski pojavljuje tek nakon osnivanja Kraljevine SHS. Do tada, pravoslavna  crkva u Crnoj Gori je bila autokefalna sa svim nadležnostima koje imaju pravoslavne crkve u samostalnim državama. Kada već govorimo o tome, potpuno je jasan princip koji postoji u pravoslavnom svijet. Taj princip je da se administrativno- teritorijalna organizacija pravoslavne crkve povezuje, odnosno poistovjećuje sa državnom teritorijom. Po istom tom osnovu je i sadašnja SPC stvorena stvaranjem Kraljevine Srba,Hrvata i Slovenaca. Nažalost,taj princip se povremeno gazi iz nacionalističkih i velikodržavnih aspiracija, što je u slučaju Crne Gore posebno očigledno.  Nestankom Crne Gore kao države nakon Prvog svjetskog rata došlo je i do nestanka crnogorske crkvene samostalnosti a Zakon o slobodi vjeroispovjest, koji se mjesecima od strane SPC i srpske političke opozicije pokušava staviti van snage, ispravlja samo mali dio te istorijske nepravde. Naročito to u dijelu koji se tiče povraćaja oduzetih vlasničkih prava države na svojim crkvenim objektima", rekao je Drašković.

On je istakao da će Liberalna partija uvijek, pa i ovim povodom, interese Crne Gore stavljati na prvo mjesto.

Kako je kazao vjerski objekti, posebno oni od kulturno-istorijskog značaja, predstavljaju nacionalno blago koje pripada svima.

"Bez obzira na vjersku, etnička ili u neku drugu razliku. Samim tim, odlučno se protivimo bilo kakvom novom ili dodatnom popuštanju pred onima koji elementarno ne poštuju Crnu Goru, njene zakone i organe. U svakoj normalnoj zemlji zna se da se vlast bira na izborima i da ta vlast u Skupštini donosi, a u izvršnoj vlasti, odnosno Vladi, sprovodi zakone. Ti zakoni onda važe za sve jednako", rekao je Drašković.

Naglašavajući, da se svi zakoni pa i ovaj, mogu mijenjati, osporavati ili ukidati u za to predviđenim, legalnim procedurama i pred organima koji su za to nadležni. Dodajući da je to tako u svim demokratski uređenum društvima, pa i našem.

"Dakle, osim istorijskih, kulturnih i vjerskih razloga, naše protivljenje bilo kakvom daljem popuštanju u primjeni Zakona o slobodi vjeroispovjesti  tiče se i ustavno pravnih principa. U ovoj zemlji, shodno Ustavu, vlast potiče od građana koji svoj stav o tome iznose na izborima. Tu volju niko nema pravo da preoblikuje ili ignoriše. Ta volja će, uvjereni smo, pokazati i na prestojećim izborima da je Crna Gora država čiji se zakoni moraju poštovati. Baš zato, pozivam građanke i građane da daju svoj glas Liberalnoj partiji kao političkom garantu zaštite državnih interesa Crne Gore", naveo je Drašković.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.