Abazović učestvovao na sastanku lidera zelenih partija iz cijele Evrope
Foto: URA

Abazović učestvovao na sastanku lidera zelenih partija iz cijele Evrope

Građanski pokret URA saopštio je da je njihov predsjednik, Dritan Abazović, juče učestvovao na sastanku lidera zelenih partija iz cijele Evrope.

„Ovaj sastanak organizovan je na inicijativu Zelenih Njemačke, koji predstavljaju drugu najjaču partiju u toj državi. Tema sastanka bila je kriza izazvana korona virusom kao i paket pomoći koji je Evropska unija nedavno usvojila. Tim paketom Crna Gora, nažalost, kao država koja još uvijek nije članica EU, neće dobiti mnogo. Naš pokušaj je bio da, što je više moguće, zagovaramo da Crna Gora u većoj mjeri bude obuhvaćena planovima podrške i pomoći,“ navode iz pokreta URA.

Ističu da je njihov lider Zelene Njemačke ali i ostale lidere upoznao sa trenutnom zdravstvenom i ekonomskom situacijom u Crnoj Gori.

„Predsjednik Abazović je prisutnima približio situaciju u kojoj se naša država nalazi. Bilo je riječi o nepovoljnoj zdravstenoj stiuaciji ali i o ekonomskim posljedicama koje je kriza prouzrokovala. Turizam, kao jedna od naših najvećih privrednih grana je u kolapsu i to će se umnogome odraziti i na naš budžet. Razgovarano je i o mogućnostima ekonomske pomoći koje bi Crna Gora mogla imati. Dobili smo uvjeravanja da će naši partneri aktivno zagovarati da i Crna Gora, kao država koja pretenduje na članstvo u Uniji, bude što je više moguće uključena u pakete pomoći“, naglasili su iz pokreta URA.

Abazović je govorio i o političkom ambijentu i izborima koji predstoje.

„Istakli smo da smo država koja najduže pregovara sa EU i da je to nešto što nam se sada obija o glavu, upravo iz razloga što novac koji je opredijeljen kao vid pomoći je znatno manji za države koje još uvijek nisu članice Unije. Aktuelna vlast, za osam godina pregovaranja, nije uspjela da Crnu Goru približi evropskim vrijednostima. Problemi korupcije, kupovine glasova, zarobljenih institucija, neadekvatne slobode medija su nešto što se našoj državi spočitava i kroz izvještaje o napretku Evropske komisije. Crna Gora je sada i zvanično, po istraživanju Freedom House-a, svrstana u hibridne režime. Sve ovo, zajedno sa zdravstvenom i ekonomskom situacijom posebno zabrinjava naše evropske partnere. Međutim, istaknuto je zadovoljstvo da je u Crnoj Gori iskristalisana kredibilna evropska alternativa koja može sprovesti neophodne promjene i reforme i, na taj način, našu državu izvesti na evropski put sa punom primjenom demokratskih načela i vrijednosti koje baštini Evropska unija“, zaključuje se u saopštenju pokreta URA.
 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.