Amfilohije: Pretvaranje Aja Sofije u džamiju je bezumlje, vodi novim konfliktima
Mitropolit Amfilohije Radović

Poručio da je i Hram u Podgorici rađen po uzoru na Aja Sofiju

Amfilohije: Pretvaranje Aja Sofije u džamiju je bezumlje, vodi novim konfliktima

U svim hramovima Mitropolije crnogorsko-primorske (MCP) jutros su služene Svete liturgije povodom današnje ponovne promjene Aja Sofije iz muzeja u džamiju.

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije služio je ovim povodom liturgiju u sabornom hramu Hristovog vaskrsenja u Podgorici.

U liturgijskoj besjedi nakon čitanja Jevanđelja rekao je da danas proslavljamo posebno "Božju Premudrost vezanu za najveličanstveniji hram sazdan ljudskom rukom u istoriji roda ljudskoga - Aja Sofiju, koja je u prvobitnom izdanju izgrađena kao hram"..

“Za Premudrost Božiju u drevnome carskome gradu Carigradu. Proslavljamo, dakle, Premudrost Božiju i sjećamo se i doživljavamo tajnu toga veličanstvenog hrama, sagrađenog od ruke cara Justinijana, hrama iz koga su nikli svi hramovi, da ne kažemo hrišćanski, ali posebno pravoslavni hramovi – iz Svete Sofije carigradske”, podsjetio je Mitropolit.

Dodao je da je i podgorički saborni hram nadahnut hramom Svete Sofije iz Carigrada.

“Kao što je tim istim hramom nadahnut i hram Svetoga Save na Vračaru u Beogradu, kao što se kroz hram Premudrosti Božje u Carigradu, kroz Svetu Sofiju vjekovima otkriva i javlja, posvjedočuje na vidljiv način ta velika i sveta tajna Hrista Gospoda”, rekao je on.

Kazao je da je Aja Sofija danas ponovo ugrožena i izložena pokušaju lišavanja najdubljeg smisla njenog postojanja.

“Pokušaj njenog ponovnog pretvaranja u džamiju je bezumlje. Ali, Sveta Sofija ostaje nerazoriva i neuništiva. Sveta Sofija je, eno je, i u Kijevu. Majka crkva svih ruskih crkava. Jer, ruski narod je, većina slovenskih naroda su kroz Svetu Sofiju primili hrišćansku vjeru”, naglasio je  Amfilohije.

Rekao je da je dobro što se služba u čast ovoga praznika praznuje u hramu koji su osveštali pravoslavni patrijarsi na čelu sa vaseljenskim patrijarhom Vartolomejem, srpskim patrijarhom Pavlom i moskovskim patrijarhom Aleksijem.

“Evo ih ovdje naslikanih među darivaocima i ktitorima ovoga svetoga hrama, zajedno sa atinskim arhiepiskopom Hristodulom koji je priložio ovaj ikonostas. Ovdje su dvojica patrijaraha, cariogradski i moskovski, ovdje zasadili i dvije masline u znak mira i ljubavi. I pustili su onda, sjećate se, i goluba koji je poletio kao simvol Duha Svetoga koji je osveštao ovaj sveti hram”, kazao je on.

Amfilohije je rekao da će te dvije masline uskoro dati plodove i da će sa njih poslati masline i carigradskom i moskovskom patrijarhu.

“Kao poziv da se ponovo sastanu ovdje gdje su se onda sastali, gdje su poslednji put zajedno služili Liturgiju”, kazao je Vladika.

“Molimo se Gospodu za Svetu Sofiju, raspetu, evo, od 1453. godine, da je ponovo vrati da bude svjedočanstvo vjere hrišćanske. Da Bog da se ponovo ovdje sastanu carigradski i moskovski patrijarh, da se zagrle i da se poljube, da time posvjedoče da su zaista svjedoci ljubavi božije i njegove službe", poručio je Mitropolit Amfilohije.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.