Joković: DPS preko Uprave policije kontroliše birački spisak
Vladimir Joković

Pisao ambasadorima

Joković: DPS preko Uprave policije kontroliše birački spisak

Predsjednik Socijalističke narodne partije (SNP) Crne Gore Vladimir Joković uputio je pismo ambasadorima SAD, Njemačke i Velike Britanije i Delegaciji EU u Crnoj Gori o , kako navodi, neregularnostima u biračkom spisku.

"Bazom podataka u Biračkom spisku, upisom novih birača kao i brisanjem birača iz spiska, bez ikakvih kontrolnih mehanizama opozicionih partija i NVO upravlja Uprava policije. Procedura dobijanja državljanstva i kontrola boravišnog statusa, koji su osnovni preduslovi za dobijanje prava glasa su takođe pod apsolutnom kontrolom Uprave policije", naveo je Joković u pismu ambasadorima.

Joković je kazao da birački spisak za predstojeće izbore broji čak 541.232 glasača.

Dodao je da je od preuzimanja vlasti 1998. godine, Demokratska Partija Socijalista (DPS)  posredstvom MUP-a i Uprave policije od tada pa sve do danas kontroliše promjene u Biračkom spisku, broj birača je, navodi,  uvećala za čak 83.599.

"Prema podacima iz publikacije MONSTAT-a broj stanovnika u Crnoj Gori sredinom 2019. godine je iznosio 622.028. Od poslednjeg zvaničnog popisa stanovništva 2011. godine kada je u Crnoj Gori zvanično popisano 620.029 stanovnika pa do sredine 2019. godine, broj stanovnika se povećao za svega 1.949", istakao je Joković u pismu ambasadorima.

U pismu je kazao da se iz iste publikacije može vidjeti da je broj djece (uzrasta od 0-17) godina u Crnoj Gori iznosio 135.533 ili 21,8% od ukupne populacije.

"Upoređujući najnovije podatke o broju stanovnika (622.029), broja djece (135.533) koja nemaju kravo glasa, dolazimo do zatrašujućeg podatka da birački spisak u Crnoj Gori broji 54.736 upisanih glasača više nego što zvanično ima punoljetnih stanovnika sa pravom glasa", istakao je svoju zabrinutost Joković.

"Prema podacima iz nezavisnog izvora do kojih smo mogli doći, koristili smo podatke iz studije koju je 2016. uradila Evropska komisija od ukupno 622 303 stanovnika, broj djece godine je iznosio 138 219 ili 22,2% od ukupnog broja stanovnika", naglašava Joković.

Joković je ambasadorima kazao da ovaj dio populacije, nema pravo glasa na izborima.

"Na Parlamentarnim izborima koji su održani 2016. godine, u birački spisak je bilo upisano 528.817 Državljana Crne Gore. Prostim sabiranjem broja upisanih birača 2016. godine i broja stanovnika koji su uzrasta od 0-17 godina, dobijamo broj građana Crne Gore. Osnovni uslov za sticanje biračkog prava imaju građani koji su državljani Crne Gore. Prema podacima MONSTAT-a sa poslednjeg "Popisa stanovništva, domaćinstava i stanova u Crnoj Gori 2011. godine“, broj državljana Crne Gore je iznosio 571,130 jer ukupno 620 029 stanovnika Crne Gore čak 48,899 (8,00%) nisu bili državljani Crne Gore što znači da ne mogu imati pravo glasa na izborima", dodao je Joković.

Predsjednik SNP-a je podsjetio da se na Parlamentarnim izborima koji su održani 2012. godine u Biračkom spisku bilo upisano 514,055 birača ili čak 89,99% državljana.

"Zbog osnovane sumnje da podaci o broju građana sa prvom glasa ne odgovaraju pravom stanju, pozvali smo Ministarstvo unutrašnjih poslova i Upravu policije da nam saopšte broj registovanih državljana Crne Gore. Ministar unutrašnjih poslova, g-din Mevludin Nuhodžić je u svom odgovoru na naš upit naveo sledeće: "Na dan 15.07.2020. godine, ukupan broj lica upisanih u registar crnogorskih državljana je 780.542, od kojeg broja 678.178 ima prijavljeno prebivalište u Crnoj Gori. Broj lica upisanih u Birači spisak je 540.830".

Nakon iznošenja ovih podataka, SNP je zatražila objašnjenje od Ministarstva Unutrašnjih poslova kako je moguće da se od poslednjeg zvaničnog popisa stanovnika iz 2011. godine broj državljana Crne Gore za proteklih devet godina povećao za 36,67% ili izraženo u brojevima za novih 209.000 državljana i potencijalnih birača ili?! Odgovor na ovo pitanje po njihovim riječima nisu dobili.

U pismu je kazao da na osnovu navedenih, javno saopštenih podataka, sumnjaju u postojanje više desetina hiljada fantomskih državljana – birača koji mogu biti stvarne osobe iz drugih država, importovane za vrijeme glasanja, kao i osobe iz Crne Gore koje vrše višestruko ostvarivanje biračkog prava na nekoliko lokacija u Crnoj Gori i time u potpunosti krše načela demokratije.

"Nepostojanje kontrolnih mehanizama, mimo onih u potpunoj vlasti organa koje kontroliše DPS, ovu sumnju izuzetno pojačava. Ukoliko je sumnja opravdana, vlast će učiniti sve da, izuzev neke snažnog spoljašnjeg uticaja, do transparentne i temeljne kontrole Biračkog spiska ne dođe", objasnio je u pismu ambasadorima.

Poručio im je da bi se omogućavanjem stvarne i pravovremene kontrole pomoglo da se, "koliko toliko smanji zloupotreba izbornog procesa".

Dodao je da je gubljenje vjere u efikasnost izbornog procesa najgori put.

"U tom smislu vidimo Vaš autoritet kao mogući način i podsticaj za ozbiljniji razvoj demokratskog mehanizma U Crnoj Gori. Smatramo da je uz Vašu pomoć i autoritet neophodno izvršiti uticaj da Ministarstvo unutrašnjih poslova i Uprava policije omogući nesmetan uvid u kompletan birački spisak, sa podacima o biračima, mjestu njihovog prebivališta i podataka o mjestu rođenja birača. Ovaj uvid treba omogućiti ekspertskom timu koji bi sačinjavali predstavnici svih političkih partije koje učestvujuu izbornom procesu kao i predstavnici međunarodnih organizacija. Molimo Vas za pomoć kao i savjete kako da djelujemo dalje, jer vjerujemo da iskreno želite da Crna Gora ima demokratske procese i voljno izabranu vlast, koja će biti pravi partner svima", zaključuje se u pismu Jokovića ambasadorima.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.