MANS: Institucije kriju svoju potrošnju u predizbornoj kampanji, ASK ne reaguje na kršenje Zakona
MANS

MANS: Institucije kriju svoju potrošnju u predizbornoj kampanji, ASK ne reaguje na kršenje Zakona

MANS je Agenciji za sprječavanje korupcije podnio 53 prijave protiv institucija koje su sakrile svoju potrošnju u izbornom periodu. Najviše podataka je, tvrde, sakrilo Ministarstvo ekonomije, Ministarstvo sporta i mladih, Uprava za imovinu i Univerzitet Crne Gore.

Iz MANS-a su naveli da većina prijavljenih institucija uopšte nije objavila analitičke kartice o svojoj potrošnji, iako ih na to obavezuje Zakon o finansiranju političkih partija i izbornih kampanja.

"U članu 38 stav 5 tog Zakona je predviđena obaveza svih budžetskih potrošačkih jedinica, na državnom i lokalnom nivou, da, od dana raspisivanja do dana održavanja izbora, kao i mjesec dana nakon održavanja izbora, sedmodnevno na svojoj internet stranici objavljuju analitičke kartice sa svih računa koje imaju u svom posjedu", pojasnili su iz MANS-a.

Kazali su da nakon što su podnijeli prijave 19 institucija je objavilo svoju potrošnju, ali u 18 slučajeva institucije i dalje nisu objavile informacije o troškovima u izbornom periodu na svojim Internet stranicama na način propisan Zakonom.

"Zakonom su predviđene kazne za odgovorna lica u institucijama koje krše ovu odredbu zakona u iznosu od 200 do 2000 eura. Dakle, ukoliko ASK bude donio odluke u skladu sa zakonom, šefovi institucija koji kriju podatke o predizbornoj potrošnji će platiti od 3.600 do 36.000 eura", poručili su iz MANS-a i dodali da i pored toga u 16 slučajeva objavljenih podataka o potrošnji nisu sadržani osnovni podaci o transakcijama propisani Zakonom.

"U nekim slučajevima institucije su brisale iznose transakcija, informacije o dobavljačima i druge podatke iako član 46 stav 4 Zakona propisuje da analitičke kartice moraju da pruže precizne i potpune informacije najmanje o sljedećim kategorijama: budžetska linija, transakcioni broj, primalac/platilac, kao i registracioni broj kad je u pitanju pravni subjekat (poreski identiftkacioni broj - PIB), iznos i datum", ističu iz MANS-a

Poručili su da im ASK nije dostavila ni jednu odluku, iako je u 14 slučajeva istekao zakonski rok da informacije budu dostavljene.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.