Šehović poručio da ne želi da pravda djecu

Šehović odgovarao na pitanja poslanika

"Mala prolaznost na prijemnom ispitu posljedica promijenjene literature"

Promijenjena literatura mogući je razlog male prolaznosti na prijemnom ispitu za Medicinski fakultet, kazao je ministar prosvjete Damir Šehović.

On je danas u Skupštini odgovarao na pitanja klubova poslanika.

Poslanica Demokratskog fronta (DF) Branka Bošnjak pitala je Šehovića koliko je od 102 kandidata prijavljena za upis na studentski program Medicina na Univerzitetu Crne Gore (UCG), u prvom roku, posjedovalo diplomu Luča 1 i Luča 2, i da li smatra poraznim da je samo njih 12 položilo prijemni ispit, a niko sa odličnim uspjehom.

Bošnjak je navela da su i u drugom ispitnom roku samo 32 od 84 kandidata položila prijemni ispit na Medicinskom fakultetu.

Šehović je rekao da se diploma Luča zaslužuje za vrijedan i sistematski rad tokom cijelog osnovnog i srednjeg obrazovanja.

“Važno je da naglasimo da se do te diplome ipak ne dolazi lako, već ona podrazumijeva vrijedan i kontinuiran rad”, naveo je Šehović, dodajući da broj dobitnika diplome ne varira previše u poslednjih deset godina.

On je kazao da je tačno da je niska prolaznost, “ali i da je promijenjena literatura i da je moguće da je to jedan od razloga male prolaznosti”.

“Naravno da ne želim da pravdam tu djecu”, kazao je Šehović.

Bošnjak je istakla da ne želi da krivi tu djecu, odnosno da ona nijesu ništa kriva, već da nešto nije dobro u sistemu.

“Tu prije svega krivim nastavni kadar, naravno da ima izuzetaka. Treba politiku da otjeramo iz škola i da razmislimo o rangiranju škola”, kazala je Bošnjak.

Šehović je podsjetio da su uvedene besplatne studije, i da je te benefite do sada iskoristilo oko deset hiljada studenata.

“Imamo i jedan broj starijih studenata koji i dalje imaju obavezu plaćanja školarine i to pitanje je aktuelizovano. UCG se tim pitanjem već bavi, siguran sam da će se doći do rješenja prihvatljivog za sve”, naveo je Šehović.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.