Prevara 'teška' više od  70 miliona dolara: Među 11 uhapšenih zbog prevara na internetu i Crnogorci
Ilustracija

Prevara 'teška' više od 70 miliona dolara: Među 11 uhapšenih zbog prevara na internetu i Crnogorci

Na 16 lokacija u Srbiji izvršen pretres stanova a uhapšeno je 11 osoba.

Akcija je sprovedena u saradnji nadležnih pravosudnih organa Srbije i američkog Federalnog Istražnog Biroa. Uhapšeni su državljani Srbije, Crne Gore, Australije i Filipina.

Svim uhapšenima je određeno zadržavanje, nakon čega će da budu saslušani u postupku međunarodne pravne pomoći koju Srbija pruža nadležnim pravosudnim organima Sjedinjenih Američkih Država, saopštilo je Tužilaštvo za organizovani kriminal, prenosi Tanjug.

Za uhapšene se sumnja da su kao organizovana kriminalna grupa od 2011. godine do danas, učestvovala u stvaranju, promovisanju i organizaciji najmanje 16 lažnih investicionih platformi koristeći se internetom i onlajn veb stranicama, čime su pribavili protivpravnu imovinsku korist od preko 70 miliona dolara.

Ova grupa je pronalazila investitore širom svijeta, uključujući i one u Sjevernom okrugu države Teksas, koji su investirali u lažne investicione platforme za binarne opcije gdje su pripadnici grupe stvarali lažne trgovinske transakcije, lažne potvrde o podizanju novca kao i lažne potvrde o prebacivanju novca, navodi tužilaštvo.

Pripadnici organizovane kriminalne grupe su pristali da investiraju, služeći se lažnim identitetima i koristeći lažne titule, putem email-a ili putem video-konferenciskih veza upućivali da prebace svoje "investicije" na međunarodne bankovne račune povezane sa organizatorom ove grupe.

Nakon toga grupa je po nalogu organizatora zatvarala ove lažne investicione platfome i nakon nekog vremena ponovo otvarala nove sa istim već razrađenim metodom rada.

Na ovaj način postoji osnovana sumnja da su organizator i pripadnici ove grupe pribavili protivpravnu imovinsku korist u iznosu od preko 70 miliona dolara.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.