Muškarci takođe imaju svoju
Ilustracija

Simptomi koji pogađaju starije od 50 godina

Muškarci takođe imaju svoju "menopauzu": Stanje koje može da dovede do depresije

O ženskoj menopauzi se dosta govori kao o promjeni psihofizičkog stanja žene od 50. godine, mada i se muškarci u tom dobu suočavaju s hormonalnim promjenama i određenim simptomima koji se opisuju kao muška menopauza.

“Muška menopauza” stručno se naziva andropauza i označava period u kojem pada nivo testosterona i drugih hormona kod muškaraca. Te hormonalne promjene se dešavaju oko 50. godine i reflektuju se u nizu simptoma, doduše malo drugačijih nego kod žena, prenosi portal Nova S.

Testosteron je hormon koji upravlja fizičkim i mentalnim zdravljem, održava mišićnu masu, podstiče polni nagon i druge važne funkcije u muškom tijelu, pa promjena nivoa tog hormona može izazvati i ozbiljnije zdravstvene komplikacije koje zahtijevaju ljekarsku intervenciju.

Simptomi karakteristični za mušku menopauzu su:

– nizak nivo energije;

– depresija ili tuga;

– osjećaj smanjene motivacije;

– nesposobnost da se fokusira na stvari;

– nesanica;

– razvoj grudi;

– erektilna disfunkcija;

– neplodnost;

– smanjen libido;

– smanjena mišićna masa;

– gubitak kose;

– naleti vrućine.

Ako primijetite neki od tih simptoma, ili više njih, svakako se obratite ljekaru, savjetuje portal Pinkvilla. Nivo testosterona utvrđuje se analizom krvi, nakon čega se procjenjuje da li je potrebno liječenje, a u većini slučajeva, poboljšanje stanja može se postići zdravijim načinom života – uravnoteženom ishranom, vježbanjem i izbjegavanjem stresa. Naravno, u slučaju depresije, ljekar može prepisati ozbiljniju terapiju.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.