Bosanka u Austriji prekršila mjeru samoizolacije, kažnjena sa 800 eura
Ilustracija

Dobila uslovnu kaznu od šest mjeseci

Bosanka u Austriji prekršila mjeru samoizolacije, kažnjena sa 800 eura

Žena porijeklom iz Bosne je zbog nepoštovanja pravila karantina, odnosno izlaska iz samoizolacije, dobila novčanu kaznu u visini od 800 eura i uslovnu zatvorsku kaznu od šest mjeseci. Tako je odlučio sud u austrijskom gradu Klagenfurtu, koji smatra da je ''optužena svjesno dovodila ljude u opasnost od zaraze''.

Ova 49-godišnjakinja je išla u trgovački centar gdje je bila u kontaktu s poštanskim radnikom, pisalo je u optužnici. U supermarketu je navodno obavila bankovni prenos sa šaltera lokalne poštanske kancelarije. Problem je, kako je izrečeno tokom suđenja, bio i što na šalteru pošte nije nosila zaštitnu masku.

Budući da je izašla iz kuće usprkos određenom karantinu i pritom je pozitivna na Covid-19 mogla je ”izazvati opasnost od širenja bolesti”, žena je počinila kazneno djelo, navodi tužiteljstvo, prenosi Jutarnji list.

Da je sud u srijedu 23. jula dokazao da je optužena postupila s namjerom, ona bi se suočila sa do tri godine zatvora. Za nenamjerno kršenje karantina kazna u Austriji je do jedne godine zatvora.

Sud je rekao da je kazna tako visoka kako bi obeshrabrila sve one koji ne poštuju odluke vlasti o sprječavanju širenja koronavirusa.

Zbog kršenja karantina na sudu će se u petak naći i 35-godišnja žena iz Braunaua koja je otišla u šetnju usprkos tome što je bila zaražena koronavirsom. Prijavio je poznanik koji je znao da je Covid-19 pozitivna.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.