Čarapić: Nesreće zbog nepoštovanja propisa, pri velikim brzinama nema vremena za reakciju
ilustracija

Čarapić: Nesreće zbog nepoštovanja propisa, pri velikim brzinama nema vremena za reakciju

Saobraćajne nesreće sa smrtnim ishodom u Crnoj Gori su nažalost sve češće. U samo nekoliko dana na crnogorskim cestama dogodile su se tri sabraćajne nezgode, u kojima su tri osobe izgubile zivot, dok je pet osoba zadobilo teške tjelesne povrede. Saobraćajni vještak Goran Čarapić objašnjava da u letnjim mjesecima dolazi do većeg broja saobraćajnih nezgoda, a kao ključni uzrok nesreća navodi nepažnju, brzinu i nepoštovanje saobraćajnih propisa.

Saobraćajne nezgode, sa smrtnim ishodom ili teškim posljedicama – takve slike minulih dana česte su na crnogorskim cestama. Saobraćajni vještak Goran Čarapić kazao je za Novu M da je ljetnja sezona, oduvjek bila period kada je povećan broj vozila na magistralnim putevima i kada se dešava  najviše saobraćajnih nesreća. Iako zbog pandemije korona virusa u zemlji sezonske gužve na putevima nema i drastično je smanjen intenzitet saobraćaja, situacija sa crnim bilansom je ista.

"Sve saobraćajne nezgode koje se dese faktorom čovjeka su nepoštovanje određenih saobraćajnih propisa koji su zacrtani na određenim dionicama puta. Uzrok saobraćajnih nezgoda sa teškim posledicama, kada se radi o velikim materijalnim štetama,  povrijeđenim licima, smrtnim posledicama su nastale usled neprilagođene brzine, uslovima i stanju na putu, preticanju na uzdužnim neisprekidanim linijama i nepoštovanje određenih  drugih propisa.", kaže on za Novu M.

Čarapić ističe da su saobraćajne nezgode sa smrtnim epilogom uglavnom posljedica kretanja prevelikom brzinom, te kršenjem drugih saobraćajnih pravila.

"Prekoračenje enormno neke brzine dovodi do teških saobraćajnih nezgoda, a pri tim brzinama ni sami vozači ni bilo ko od učesnika u saobraćaju nema mogućnosti neke reakcije u cilju izbjegavanja neke opasnosti.

Na većinu uzroka zbog kojih dolazi do udesa se, kako kaže Čarapić, može blagovremeno uticati.

"Mi svjesno ulazimo u takve rizike, i dolazi do teških saobraćajnih nezgoda nažalost sa smrtinm ishodima, kao što je bilo u ovih nekoliko prethodnih dana.", navodi Čarapić.

Višak adrenalina građani Podgorice mahom vide kao razlog zbog kojeg mladi vozači stradaju na cestama.

Oglasila se zbog većeg broja nesreća Uprava policije. Kako su naveli, ni u jednoj državi na svijetu pa ni u Crnoj Gori, ne postoji objektivna, ni realna mogućnost, da na svakoj kritičnoj dionici bude prisutan policijski službenik, kako bi vozači, zbog straha od eventualne kazne sporije se kretali. Apelovali su stoga na vozače da poštuju propise, a apel upućuje i Čarapić.

Poziva sve učesnike u saobraćaju da odgovornim odnosom prema sebi i cjelokupnoj zajednici doprinesu ličnoj i opštoj bezbjednosti tako što će prilagoditi ponašanje uslovima na putu i poštovati zakon.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.