Šćekić: Ne želimo da doprinesmo pogoršanju epidemiološke situacije, ali tražimo od NKT da se preispitaju mjere koje važe za Berane
Foto: Opština Berane

Šćekić: Ne želimo da doprinesmo pogoršanju epidemiološke situacije, ali tražimo od NKT da se preispitaju mjere koje važe za Berane

Predsjednik opštine Berane Dragoslav Šćekić sastao se danas sa predstavnicima beranskih ugostitelja zbog situacije u kojoj su se našli nakon odluke Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti (NKT) Vlade Crne Gore da se do 30. jula produži primjena mjere zabrana rada ugostiteljskih objekata u Beranama.

Šćekić je rekao da će se lokalna vlast obratiti Nacionalnom koordinacionom tijelu za zarazne bolesti Vlade Crne Gore zahtjevom da se preispitaju mjere koje važe za Berane, a tiču se produžavanja primjene mjera zabrane rada ugostiteljskih objekata do 30. jula.

“Mi, kao Opština Berane, podržavamo inicijativu beranskih ugostitelja, tako da ćemo se obratiti Nacionalnom koordinacionom tijelu da sagleda sve mogućnosti da se ove mjere promijene. Ne želimo da komentarišemo struku jer nama je cilj da bude u Beranama što manji broj zaraženih, ali moramo ukazati na određene nelogičnosti”, kazao je predsjednik opštine Berane i dodao:“Ne želimo da zahtjevom prema NKT-u doprinesemo pogoršavanju epidemiološke situacije u gradu, ali tražimo da se na isti način pristupi pri donošenju mjera kao što je slučaj u drugim gradovima širom Crne Gore.

Šćekić je izrazio veliku zabrinutost zbog čitave situacije.

“Sa jedne strane imamo oboljele od koronavirusa, a sa druge strane ozbiljno je ugroženo funkcionisanje privrednih djelatnosti, odnosno egzistencija svih u tom nizu – od vlasnika do zaposlenih i njihovih porodica. To je ozbiljna socijalna slika koja ne odgovara nikome”, istakao je Šćekić.

On je kazao da će Opština Berane ponovo usvojiti set ekonomskih mjera za podršku privrednicima, odnosno za ublažavanje otežane situacije usljed pandemije novog koronavirusa.

“Iako Opština Berane, kao i njeni građani, tako i ostale lokalne samouprave na sjeveru Crne Gore, imaju problema, ovo je samo dodatno otežalo situaciju u kojoj se svi skupa nalazimo”, rekao je Šćekić na sastanku sa ugostiteljima.

DSC0271

Naglasio je da Vlada Crne Gore u slučaju beranskih ugostitelja mora djelovati urgentno, obzirom da i bez zaposlenih u ugostiteljstvu, koji bi ostali bez posla, ima previše nezaposlenih u Beranama, a i na sjeveru Crne Gore generalno.

"Situacija u Beranama je mnogo teža i potrebna su daleko veća izdvajanja sredstava države“, podvukao je Šćekić.

Kako su ugostitelji kazali oni su se organizovali jer im je ugrožena egzistencija, naglašavajući da su se obratili predsjedniku opštine za pomoć iako, kako su kazali, znaju da navedene mjere nisu u nadležnosti Opštine Berane.

„Ovdje smo u ime svih ugostitelja Berana da izrazimo negodovanje što smo zatvoreni, što ne radimo. Želimo da vidimo da li postoji neko rešenje za nas“, naveli su ugostitelji.

Oni su istakli da su u jako lošoj situaciji oni i njihovi zaposleni zbog korone, a da će posledice biti još teže posle odluke NKT da mjere budu produžene zbog epidemiološke situacije u Beranama.

Podvukli su i da su ugostitelji u situaciji da zbog, kako su kazali, diskriminatorskih mjera prouzrokovanih epidemijmom koronavirusa nemaju odakle da plate zaposlene i ostale obaveze koje su se u međuvremenu nagomilale po raznim osnovama.

"Zbog zatvaranja ugostiteljskih objekata, većina neće imati od čega da živi i da prehrani porodice jer im je ovo jedini izvor prihoda“, kazali su oni.

Sastanku su prisustvovali u ime ugostitelja Goran Savović (picerija „Pasaž“), Sanja Rugovac („Pab štab“) i Stefan Lončarević („Time out“).

Pored Šćekića, u ime Opštine, prisustvovali su Darko Stojanović, savjetnik u Službi predsjednika, Nikola Urošević – šef Biroa za odnose sa javnošću i Vladimir Obradović – pravni savjetnik u Direkciji za imovinu.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.