Pažin: SPC odbija da se registruje samo u CG
Zoran Pažin

Pažin: SPC odbija da se registruje samo u CG

Potpredsjednik Vlade Zoran Pažin kaže da SPC odbija da se registruje samo u Crnoj Gori, dok je to učinila u Srbiji, Hrvatskoj i još nekim državama Evrope.

Pažin, koji je i šef ekspertskog tima Vlade za pregovore sa SPC o Zakonu o slobodi vjeroispovijesti, podsjetio je da je Vlada predložila SPC izmjene dva člana zakona, koja su za tu vjersku zajednicu bila sporna.

Navodi i da je predlogom izmjena Zakona o slobodi vjeroispovijesti predloženo ono što je MCP tražila. Pažin je kazao da su se već danas ili sjutra izmjene zakona trebalo da nađu pred Parlamentom.

“Sve je to odbijeno, na moju žalost, jer je to bila šansa da prevaziđemo podjele”, naveo je Pažin.

Ističe i da je izgovor da SPC nije prihvatljiva registracija u Crnoj Gori - deplasiran. Pažin navodi da se ta crkva 2006. registrovala u Srbiji, ne tvrdeći da time gubi subjektivitet, što, kako dodaje,  sada spočitavaju Vladi Crne Gore.

“SPC nije imala problem ni da se registruje u Hrvatskoj 2002. ni državama u okruženju Srbije, u Mađarskoj, Rumuniji. Jedini problem je da se registruje u Crnoj Gori, iz nama neshvatljivih razloga. Osim ako se iza tih razloga ne krije skrivena politička agenda, ali vas uvjeravam da će nosioci te političke agende biti razočarani, jer će DPS pobijediti na izborima, dominantno činiti Vladu i pozvati sve društvene snage koje nose progres da učestvuju u toj vladi”, poručio je Pažin.

Poslanik DF-a Predrag Bulatović kaže da Vlada nije iskrena u ponudi. Ne spori da se SPC registrovala u državama koje je Pažin naveo.

“Da li i u jednoj od tih država vladajuća partija ima plan da će da formira neku novu crkvu”, pitao je Bulatović.

RTCG

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.