Evo koliko dugo treba trljati ruke sredstvima za dezinfekciju i šta pogrešno radite
Ilustracija

Evo koliko dugo treba trljati ruke sredstvima za dezinfekciju i šta pogrešno radite

Od početka pandemije korona virusa higijena ruku navodi se kao ključna mjera u sprečavanju širenja zaraze. Pravilo je da se ruku peru toplom vodom i sapunom najmanje 20 sekundi, a znate li kako treba da koristite dezinficijense?

Špricanjem dezinficijensa u obliku spreja ili kapanjem na ruke, a zatim brzim brisanjem ruku, nećete to sredstvo da iskoristite na najbolji način, zato obratite pažnju na uobičajene greške koje mnogi prave prilikom upotrebe ovih sredstava.

Kako kažu stručnjaci, dezinficijensom treba da prekrijete cijelu površinu ruku, zato je jedna od čestih grešaka nanošenje nedovoljne količine sredstva za dezinfekciju.

"Ne morate da brinete da li koristite prevelike količine dezinficijensa, jer tu ne postoji problem", rekao je dr Zek Džej Mekini, ljekar medicine rada sa klinike u Minesoti i dodao da je ispravno dezinficijensom da prekrijete obije ruke, prenosi "Hafington post".

A kada nanesete dovoljno sredstva za dezinfekciju na ruke, potrudite se da ih dovoljno dugo trljate kako biste njime prekrili svaku neravninu.

Da je najveći rizik prilikom upotrebe sredstava za dezinfekciju nepokrivanje cijelih ruku, smatra i šef Odjeljenje za infektivne bolesti na Univerzitetu Bafalo u Njujorku Tomas Ruso koji je rekao:

"Trljamo dijelove prstiju na strani dlanova, trljamo njihove vrhove, ali ne trljamo prste sa druge strane, prostor između prstiju niti spoljašnu stranu palčeva".

Ruso je dodao da ruke treba trljati sredstva za dezinfekciju sve dok se ne osuše jer se tako dezinfikuje svaki djelić šaka.

"Ako ne čekate da se osuše, može da se dogodi da sredstvo obrišete o nešto, a tada ono neće da obavi svoj posao", rekao je Mekini i istakao da se deaktivacija određenih bakterija i virusa događa u trenutku utrljavanja sredstva na ruke.

Važno je i da se vodi računa kako se čuvaju sredstva za dezinfekciju ruku. Ruso je upozorio da ih treba držati dalje od domašaja djece i naveo porast broja slučajeva trovanja zbog gutanja ovih dezinfekcionih preparata.

Poručio je da se kovid-19 primarno širi respiratornim kapljicama, pa da ne smije da se zaboravi važnost nošenja maske.

"Ako moram da izaberem samo jedno, izabraću masku i pustiti ruke da se prljaju", poručio je kako bi istakao značaj maske kao zaštite od kovida.

Iako je važno da se sredstva za dezinfekciju koristite pravilno, ona ne smiju da budu jedina preventivna mjera.

Na primjer, kada perete ruke nakon jela, temeljito ih operite vodom i sapunom, jer sprej za dezinfekciju neće da ukloni sa njih prašinu ili masnoću.

Prema preporuci Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC), ruke treba da trljate oko 20 sekundi, dok ne osjetite da su suve.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) preporučila je pranje ruku od najmanje 20 do 30 sekundi i ponudila detaljna upustva o pravilnoj tehnici dezinfekcije ruku.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.