Šta bebe čuju u inkubatoru i šta to može da prouzrokuje kod njih
Ilustracija

Zvuk može da se uporedi sa zvukom usisivača

Šta bebe čuju u inkubatoru i šta to može da prouzrokuje kod njih

Bebe koje su privremeno rođene su u inkubatorima, a tamo su izložene visokom stepenu buke. U nekim slučajevima to može da ima i posljedice po zdravlje.

Tim istraživača Medicinskog univerziteta Opšte bolnice AKH u Beču i Univerziteta za muziku i scenske umjetnosti istražili su šta bebe čuju u inkubatoru. Prema istraživanjima smatra se da je buka oko 100 decibela visoko rizična, a preporučeni prag za pravilno sazrijevanje slušnog aparata kod beba je 35 decibela. 

"Signali nadzornih monitora, glasan govor, otvaranje i zatvaranje vrata i medicinski tretmani dovode do povećanja zvučnog opterećenja koje često prelazi 100 decibela", objašnjava neurolog Vito Đordano, šef odjeljenja neonatologije.

Upravo taj visoki nivo zvuka može da prouzrokuje trajna oštećenja ili gubitak sluha. Sklonost gubitku i oštećenju sluha kod privremeno rođenih beba iznosi 2 - 10 odsto, a kod druge djece 0.1 odsto. Zvučni stimulansi značajno utiču na postnatalno sazrijevanje slušnog aparata, dok s druge strane potpuna tišina vodi do osjećaja izolacije.

Cilj istraživanja, pod nazivom "The Sound of Silence", je veliko iskustvo za roditelje i medicinsko osoblje, jer inkubator iznutra zvuči drugačije nego sa spoljne strane. Unutrašnjost inkubatora pojačava niske frekvencije ispod 250 herca.

Interesantno zapažanje je koliko su glasni respiratori, ukoliko se količina vazduha samo neznatno poveća. Taj zvuk se može da uporedi sa zvukom usisivača na jedan metar udaljenosti (75 decibela).

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije u svijetu se prije vremena rodi oko 15 miliona beba. Uprkos mnogobrojnim unaprijeđenjima u medicini mnoge bebe se suočavaju sa različitim oštećenjima. Zbog toga su preciznost i investicije u nove tehnologije od velikog značaja.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.