Viši sud u Podgorici potvrdio optužnicu protiv Šakovića
Privođenje Šakovića, foto: Dnevne novine

Organizovao kupovinu oružja za kriminalne grupe

Viši sud u Podgorici potvrdio optužnicu protiv Šakovića

Viši sud u Podgorici potvrdio je optužnicu podignutu protiv Marka Šakovića, njegove supruge Nataše, Marka Filmanovića i Marka Lašića koji se terete za stvaranje kriminalne organizacije i nelegalno držanje oružja.

U optužnici Specijalno tužilaštvo tereti Marka Šakovića, koji se nalazi u bjekstvu, da je u aprilu 2019. formirao kriminalnu organizaciju koja je kriminalnim grupama u Njemačkoj, Albaniji i Crnoj Gori nabavljala oružje za likvidacije, prenose Dnevne novine.

Rezultati iz istrage ukazuju da je djelovanje kriminalne organizacije planirano na duže vrijeme uz primjenu „pravila unutrašnje kontrole i discipline, pri čemu je svaki član imao unaprijed određen zadatak i ulogu”.

“Lašević je prihvatio da postupa po naredbama i uputstvima organizatora kriminalne organizacije koje su mu prenesene preko članova grupe, da preuzima oružje od drugih članova, čuva ga u svojoj kući i po dobijenim uputstvima predaje i prodaje drugim osobama”, navodi se u optužnici.

Nataša Šaković je prihvatila da postupa po nalozima i uputstvima organizatora kriminalne organizacije, da vrbuje druge članove, prenosi poruke i uputstva, preuzima nabavljeno oružje u većim količinama od Marka Filmanovića koji ga je prethodno nabavljao za potrebe kriminalne organizacije, a potom ga predavala organizatoru ili drugim osobama.

“Filmanović je prihvatio da u ovoj kriminalnoj organizaciji postupa po naredbama i uputstvima organizatora i da nelegalno i suprotno Zakonu o oružju nabavlja i kupuje vatreno oružje u prodavnicama oružja i registruje na preduzeće čiji je vlasnik, a nakon toga ga predaje drugim članovima kriminalne organizacije”, navodi se.

Prema optužnici sumnja da je Filmanović bio dio grupe proizilazi iz njegovog iskaza u kojem priznaje da je počinio krivično djelo.

“Iz dokumentacije koja je prikupljena tokom istrage proizilazi da je Filmanović kupljeno oružje predao Marku Šakoviću. Iz nalaza i mišljenja vještaka balističke struke proizilazi da je oružje koje je predmet ovog krivičnog postupka bilo u ispravnom stanju, dok je iz nalaza vještaka trasologa utvrđeno da su na dva pištolja uklonjeni serijski brojevi, iz čega proizilazi da su pripremani za krivična djela”, obrazloženo je ranije u odluci o pritvoru.

Optuženi Šaković je 6. avgusta 2019. godine, Filmanoviću dao 6.000 eura, za koje je ovaj kupio deset pištolja marke “CZ” dva modela P07, pet P09 i tri P10C.

Predmetne pištolje Filmanović je predao Šakovićima, koji su ih zatim predali članovima kriminalne grupe koje tužioci još nisu identifikovali i koji su ga prodali pripadnicima kriminalnih grupa iz Crne Gore, Albanije i Njemačke.

Po nalogu Šakovića, Filmanović je dva pištolja “Chiappa” i “Rhinno” kupio 26. avgusta prošle, a dva dana kasnije Filmanović je od Šakovića uzeo 550 eura i od PR. kupio pištolj “Springfild armory”.

Filmanović je u oktobru prošle godine takođe po nalogu kupio 19 pištolja zašta mu je Šaković predao prvo 5.000, a potom 8.300 eura.

Takođe 6. februara ove godine po dogovoru sa Natašom Šaković, prvo od D.Š. kupio “CZ” model “Shadoow I”, a potom u prodavnici oružja tri dva pištolja “CZ” modele 75 i Shadoow II i revolver “Chiapa” model Rhino.

Marko Šaković je brat Milića Minje Šakovića i policija ih dovodi u vezu sa škaljarskim kriminalnim klanom.

Oni su odslužili kazne za ubistvo Miroja Baošića koji je ubijen 2005. godine.

Marko je osuđen tada na 12 godina, a Minja na 10, pa mu je kazna kao maloljetniku odlukom Apelacionog suda preinačena na vaspitnu mjeru u trajanju od jedne do četiri godine zatvora.

Marko i njegova supruga Nataša već su hapšeni u decembru 2017. godine zbog oružja.

Šaković je priznao krivicu i osuđen je na 11 mjeseci zatvora, dok je njegova supruga osuđena na sedam mjeseci.

Policija je tada oduzela tri pištolja od Šakovića.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.