Rusija koristi morske sisare u vojnim akcijama širom svijeta
Ilustracija

Potvrdili satelitski snimci

Rusija koristi morske sisare u vojnim akcijama širom svijeta

Ruska mornarica koristi morske sisare u svojim pomorskim operacijama, što do sada nije bilo nepoznato, ali ovih dana su se pojavili dokazi da ih je koristila i u ratom zahvaćenoj Siriji.

Projekti ruskih pomorskih snaga, koji su uključivali sisare, privukli su svjetsku pažnju kada se ruski Beluga kit pojavio u aprilu 2019. godine u Norveškoj, prenosi N1.

Vjeruje se da je kit, nazvan Hvaldimir, pobjegao iz ruskog trenažnog centra, piše magazin Forbs, i dodaje da postoji još jedno učešće morskih sisara u vojnim akcijama, za koje, vjerovatno, većina nije čula. Možda zato što se radi o ratnoj zoni.

Sada su se pojavili dokazi da je ruska mornarica slala obučene delfine u Siriju, i to krajem 2018. godine, u vojnu bazu u Tartusu.

Novinar Forbsa kaže da je prolazio pored ograđenog prostora sa sisarima, kada je video satelitske snimke Tartusa. To je luka u kojoj Rusija drži svoje podmornice, namijenjene ratu u Siriji. Pošto je video slične ruske baze u Crnom moru i na Arktiku, odmah mu je bilo jasno o čemu se radi.

On je rekao da se satelitski snimci ovog mjesta mogu vidjeti na Google Earth, na koordinatama 34°54'35.16"N, 35°51'46.46"E, tako da svako može da provjeri sam.

Najvjerovatnije je da se delfini koriste protiv neprijateljskih ronilaca, čiji zadatak je da sabotiraju brodove u luci. Morski sisari mogu, takođe, da budu korišćeni da donesu izgubljene objekte sa morskog dna ili za obavještajne misije, piše Forbs.

Delfini primećeni u Siriji najvjerovatnije potiču iz baze, nedaleko od Sevastopolja na Krimu, u Crnom moru. Ta baza se nalazi, kako navodi novinar Forbsa, na koordinatama 44°34'53.12"N, 33°24'8.36"E. Mada, kako dodaje, postoji mogućnost da se ne radi o delfinima, nego o fokama, iako smatra da je vjerovatnije da su u pitanju delfini. Ispostavilo se da su bazeni u kojima se nalaze morski sisari manji nego što je uobičajeno, ali, to možda, kako zaključuje Forbs, više govori o njihovoj privremenoj svrsi.

Drugi aktivan program ruske mornarice u kojem koristi sisare je na Arktiku. Tamo su trenirani Beluga kitovi i foke. Kit Hvaldimir se pojavio u Norveškoj, otprilike u isto vrijeme kada je ruska mornarica premjestila neke bazene za kitove u podmorničku bazu Olenja Guba (69°13'12.41"N, 33°23'4.72"E). Tu su, kako navodi Forbs, stacionirane ruske špijunske podmornice, uključujući i Lošarik, nuklearnu podmornicu koja je prošle godine u julu doživjela nesreću u kojoj je poginulo 14 ljudi.

Beluga kitovi su veći i sporiji od delfina, ali se, kako je ispalo, bolje prilagođavaju arktičkim uslovima.

Forbs navodi da svjetska javnost možda nikada neće saznati šta je tačno ruska mornarica radila sa delfinima u Siriji. Oni su tamo bili svega nekoliko mjeseci, od septembra do decembra 2018, tako da je to mogao biti samo neki test. Ili se nije završilo dobro.

Ali, nema znakova da su usporeni programi korišćenja morskih sisara u vojne svrhe. A incident sa Hvaldimirom u Norveškoj desio se posle akcije u Siriji, što signalizuje da šta god se desilo u Siriji nije uticalo na rusku mornaricu da ne koristi morske sisare u svojim pomorskim operacijama.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.