Zaplijenjeno 17 hiljada lažnih testova na koronavirus: Kriminalne organizacije riješene da profitiraju
Interpol

Interpol predvodio akciju

Zaplijenjeno 17 hiljada lažnih testova na koronavirus: Kriminalne organizacije riješene da profitiraju

Ukupno 17.000 lažnih testova za koronavirus zaplijenjeno je u opsježnoj međunarodnoj operaciji usmjerenoj protiv šverca pića, hrane i potencijalno opasnih medicinskih proizvoda, saopštio je Interpol.

U operaciji, koju su između decembra 2019. i juna 2020. sproveli Interpol i Juropol u 77 zemalja, zaplijenjeno je više od 12.000 tona robe vrijedne 40 miliona dolara, prenosi Beta.

Kako navodi agencija za međunarodnu policijsku saradnju, 19 kriminalnih organizacija je razbijeno i 407 osoba uhapšeno.

Pored lažnih testova za koronavirus, zaplijenjeni su i kontaminirani mliječni proizvodi, meso ilegalno ubijenih životinja i falsifikovani medicinski proizvodi.

U Bugarskoj je otkriveno skladište sa sirom zaraženim bakterijom Ešerihija koli, a u Jordanu je zaplenjeno 6.500 litara energetskih pića isteklog roka trajanja i više od sedam tona pokvarenog mlijeka i sira.

U Južnoj Africi, pošiljka iz Azije koja je trebalo da sadrži medicinsku zaštitnu opremu, u stvari je bila pošiljka morskih plodova, precizira Interpol.

"U trenutku kada se svuda u svijetu ulažu napori da se zaustavi korona virus, činjenica da kriminalne mreže distribuiraju ove potencijalno opasne proizvode pokazuje njihovu riješenost da profitiraju", rekao je generalni sekretar Interpola Jirgen Stok.

Krijumčareni alkohol činio je najveći dio zaplijene, a njegova vrijednost je procijenjena na više od 20 miliona dolara, uključujući i 5.000 litara votke otkrivene u Norveškoj.

Operacija, nazvana "Opson", koja se već devet godina organizuje svake godine, omogućila je i da spriječi trgovinu drugom falsifikovanom robom poput kozmetike, odjeće, duvana, obuće, kao i elektronskih proizvoda ukupne vrijednosti od 3,1 milion dolara.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.