U najmanjem italijanskom selu proslava zbog rođenja prve bebe posle osam godina
Foto: Gardijan

Morterone

U najmanjem italijanskom selu proslava zbog rođenja prve bebe posle osam godina

Cijelo italijansko selo Morterone, najmanje na Apeninskom poluostrvu, proslavilo je rođenje novog stanovnika - prve bebe u selu posle osam godina, objavio je Gardijan.

Morterone, planinsko selo u Lombardiji, rođenjem dječaka Denisa dobilo je svog 29. stanovnika.

"To je pravo slavlje za cijelu zajednicu", rekla je Antoela Invernici, gradonačelnica Morteronea, za Korijere dela Sera.

Denisovi roditelji, Mateo i Sara, objavili su rođenje dječaka u skladu sa tradicijom, postavljajući plavu traku na ulazna vrata svog doma. To je prvi put da je takva traka viđena u selu od 2012. godine kada je rođena devojčica.

Denis je rođen u bolnici u obližnjem gradu Leko. Njegova majka Sara rekla je da je bilo teško nostiti trudnoću za vrijeme pandemije koronavirusa, koja je teško pogodila Lombardiju, ali srećom zaobišla Morterone.

Najavila je veliku proslavu kada se porodica vrati kući iz bolnice.

"Dočekaćemo svakoga raširenih ruku. Uzbudljivo je što će moja beba biti među stanovnicima Morteronea i makar malo povećati njegovu populaciju", kazala je Sara.

Denisovo rođenje došlo je nekoliko nedjelja pošto su zvanični podaci italijanskih vlasti pokazali najmanji broj rođene dece od 1861. godine. U 2019. godini u Italiji se rodilo nešto više od 420 hiljada beba.

Morterone se vodi kao najmanja italijanska opština prema broju stanovnika. Populacija je nedavno opala na 28 meštana, pošto je preminuo otac gradonačelnice Invernici.

"Sada smo se vratili na 29. Nema drugih beba na vidiku, makar kako ja znam, a novorođenče je svakako radost za sve nas", istakla je.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.