Za potpisivanje temeljnog ugovora jedini preduslov bio registracija SPC u Crnoj Gori

Pažin: Ostaje nada da će SPC preispitati svoje pravne i političke argumente

Kao što je javnost već upoznata, i pored očekivanja Vlade zasnovanih na realnosti i kvalitetu ponude, ekspertski dijalog između Vlade i SPC nije dao očekivani rezultat, iako je Vlada iskazala i strpljenje i kompetentnost da iznosi sopstvene argumente, ali i da iskaže ne samo razumijevanje nego i spremnost da prihvati stavove protivne strane koji vode sporazumu , koji vode prevazilaženju razlika i podjela u društvenom biću Crne Gore, posebno među građanima pravoslavne vjeroispovjesti”, kazao je potpredsjednik Vlade Zoran Pažin na press konferenciji.

Iako je SPC u ranijem periodu na razne verzije Nacrta zakona iznijela preko 2000 primjedbi i komentara, zajedničkim trudom  i naporima, uspjeli smo da sve sporne tačke svedemo na tek nekoliko pitanja. To je, prije svega, nadležnost organa koji bi trebao da provjerava pravnu valjanost upisa svojine nad kulturnim dobrima sakralnog karaktera koji predstavljaju kulturnu baštinu Crne Gore. Potom, to je pitanje dodatnih garancija za korišćenje tih kulturnih dobara i to je pitanje registracije SPC u Crnoj Gori - pojasnio je Pažin.

On je dodao da je, na njegovo iznenađenje, tokom dijaloga SPC otvorila još jedno pitanje, a to je stav da se ne koristi pojam državna svojina u članu 62, iako je državna svojina i kao pojam i kao pravni institut dugo godina u pravnom sistemu Crne Gore, od samog početka njenog postojanja. 

“Iskazujući zaista iskrenu otvorenost i želju da do sporazuma dođe, ponudili smo izmjene članova 63 i 64, izmještajući nadležnost Uprave za nekretnine za provjeru pravne valjanosti upisa svojine nad kulturnim dobrima sakralnog karaktera koje čine kulturnu baštinu Crne Gore u redovni sudski postupak, što je od samog početka zahtijevala upravo SPC. SPC ranije nije imala primjedbi niti na kompetentnost niti na nadležnost Uprave za nekretnine, kada se sama knjižila kao vlasnik nad kulturnim dobrima sakralnog karaktera koja predstavljaju kulturnu baštinu Crne Gore, iako mi izražavamo stav da su mnogi od tih upisa bili suprotni pozitivnim zakonskim propisima”, kazao je potpredsjednik Vlade Zoran Pažin.

On je istakao i da je Vlada ponudila dodatne garancije u članu 64 za korišćenje kulturnih dobara i u situaciji kada sud u redovnom sudskom postupku donese pravosnažnu odluku da je to državna svojina, ali da su, nažalost, svi ti prijedlozi odbijeni, kao što je i u ranijem periodu odbijen i prijedlog da se zaključi  temeljni sporazum sa SPC što je, da podsjetili su iz Vlade, tražila sama SPC odmah po donošenju zakona.

Pojasnio je da je za potpisivanje temeljnog ugovora jedini preduslov bio registracija SPC u Crnoj Gori, jer Vlada nije zaključila nijedan takav sporazum  sa neregistrovanom vjerskom zajednicom, a to nije učinila nijedna evropska vlada niti je, kako je kazao, njemu poznato da je to uradila ijedna vlada u svijetu, a da bi cijenio da, ako je neko upoznat sa takvim primjerom, da ga sa istim upozna. 

Pažin je takođe podsjetio, da je SPC odbila i prijedlog da zajednički formulišu norme kojima se ispunjavaju preporuke Venecijanske komisije. Tada je to crkva odbila, postavljajući kao ultimatum Vladi prethodno donošenje zakona o restituciji crkvene imovine, što je Vlada odbila neprihvatajući ultimatume, i to neće činiti ni ubuduće.

“Konačno, SPC je odbila i prijedloge premijera da se zastane sa primjenom Zakona dok se pravna valjanost pojedinih rješenja i ustavnost tih rješenja ne provjeri pred Ustavnim sudom Crne Gore, a potom i pred Evropskim sudom za ljudska prava, kao najvišom pravnom instancom sa najvećim pravnim autoritetom u Evropi kada je u pitanju poštovanje međunarodnih pravnih standarda, poznatog nama koji smo imali priliku da radimo pred tim sudom kao  savjest Evrope. Nažalost, i to je odbijeno”, saopštio je Pažin.

Ostaje nada da će u nekom narednom periodu SPC u Crnoj Gori preispitati svoje pravne i političke argumente i svoje mjesto u demokratskom društvu. Vlada Crne Gore ostaje otvoren i pouzdan partner svim vjerskim zajednicima kada je u pitanju unapređenje odnosa između države i vjerskih zajednica na bazi uzajamnog razumijevanja, uvažavanja i poštovanja - zaključio je Pažin.

Razgovori pravnih eksperata Vlade i eparhija Srpske pravoslavne crkve okončani su juče bez rezultata.

Premijer Duško Marković kazao je da je jedini zahtjev Vlade bio registracija svih crkava i vjerskih zajednica, pa i Srpske pravoslavne crkve, što je ona odbila.Iz Mitropolije crnogorsko-primorske su s druge strane poručili da Vlada nije imala iskrene namjere, već je poziv za razgovor, kako su naveli, služio za nove ucjene i aktuelni politički marketing.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.