Koronavirus hara planetom: Više od 15 miliona zaraženih
Ilustracija

Situacija alarmantna

Koronavirus hara planetom: Više od 15 miliona zaraženih

U svijetu je zabeleženo više od 15 miliona zaraženih koronavirusom, pokazuju podaci sajta Worldometers.

Najveći broj zaraženih je za sada u Sjedinjenim Američkim Državama, gdje se bilježi više od četiri miliona kovid pozitivnih i najviše žrtava Covid-19, prenosi B92.

Najteža situacija je u Floridi koja dnevno bilježi više od 15.000 novozaraženih.

Druga zemlja u svijetu po broju zaraženih je Brazil u kome je pozitivnih na Covid-19 više od dva miliona, a jedan od zaraženih je i predsjednik Brazila Žair Bolsonaro.

Potom slijedi Indija sa više od milion zaraženih, a ta mnogoljudna zemlja bilježi više od 600 umrlih za posljednja 24 sata.

Kako je Svjetska zdravstvena organizacija upozorila, većina novih slučajeva bilježi se u Južnoj i Sjevernoj Americi.

U Evropi najviše zaraženih je u Rusiji koja ima blizu 800.000 Covid-19 pozitivnih, potom slijedi Španija sa više od 300.000 zaraženih.

Na evropskom kontinentu lošu epidemiološku sliku ima i Velika Britanija sa blizu 300.000 zaraženih i više od 45.000 umrlih od Covid-19.

Zatvaranje, otvaranje, pa opet restriktivne mjere

Podsjetimo, virus korona prvi put je zabilježen u decembru 2019. godine u kneskom gradu Vuhanu.

Za samo tri mjeseca proširio se širom svijeta u prvom naletu pandemije, a sada je registrovan u 213 zemalja.

Mnoge zemlje uvele su tokom marta restriktivne mjere, zabranu kretanja i zatvaranje granica za putnički saobraćaj.

maska

Maske kao prvi vid odbrane od koronavirusa

Iako su epidemiolozi predviđali da će se Covid-19 tokom letnjih mjeseci ponašati kao i ostali virusi koji izazivaju respiratorne infekcije, to se nije dogodilo.

U Evropi je nakon prvog naleta došlo do popuštanja mjera, jer su i statistički podaci pokazivali prividno smirivanje širenja zaraze.

Ipak, posljednjih mjesec dana skoro sve države bilježe rast Covid-19 pozitivnih, a uvode se nove mjere.

Mjere koje se mahom uvode su obavezno nošenje zaštitnih maski.

Svet u trci za vakcinom

U više zemalja naučnici rade na pronalasku vakcine protiv Covid-19, trenutno su u razvoju 23 eksperimentalne vakcine, a mnogi najavljuju da će vakcina biti spremna čak i u decembru.

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) pozdravila je rezultate početnih testiranja dvije eksperimentalne vakcine protiv koronavirusa, ali je upozorila da predstoji dug put do razvoja zaštitnog sredstva.

kronavirusvakcina

Trenutno 23 eksperimentalne vakcine u procesu testiranja

Direktor SZO za vanredne situacije Majkl Rajan rekao je novinarima u Ženevi da su to "dobre vijesti", ali da je sada potrebno “preći na obuhvatnija testiranja u stvarnom svijetu”.

"Ali dobro je vidjeti nove podatke i nove proizvode u ovoj veoma važnoj fazi pronalaženja vakcine", kazao je Rajan.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.