Šćekić: Vlast da nauči da Crkva i antifašističke vrijednosti počivaju na istim principima, nikako suprotno
Dragoslav Šćekić, Foto: Opština Berane

Dan Opštine Berane

Šćekić: Vlast da nauči da Crkva i antifašističke vrijednosti počivaju na istim principima, nikako suprotno

Predsjednik opštine Berane Dragoslav Šćekić čestitao je svim građanima 21. jul, Dan opštine Berane. U svom obraćanju građanima Berana, u spomen kući vojvode Gavra Vukovića, uputio je poruke zajedništva i građanskog jedinstva radi prevazilaženja društvenih podjela, i osvrnuo se na realizovane aktivnosti Opštine Berane u cilju razvoja grada.

"Složenost situacije kroz koju prolazi savremeni svijet, pruzrokovana pandemijom koronavirusa, ne dozvoljava nam da 21. jul – Dan našeg grada proslavimo na način, na koji to uobičajeno radimo. Bez obzira na to, ja želim i danas da podsjetim da uz 13.jul – Dan državnosti, ovaj datum, u srcima svih nas zauzima posebno mjesto. Dvadeset prvi jul nosi sa sobom osjećaj ponosa i pripadnosti slavnim trenucima beranske i crnogorske istorije", naveo je Šćekić.

Pojasnio je da je tadašnja Narodna skupština poslala poruku zajedništva u borbi za slobodu i bolje sjutra, poruku u kojoj mir nema cijenu, i u kojoj današnje vrijednosti života u slobodi, poštovanju vrijednosti savremene demokratske Evrope trebaju da predstavljaju dio nas i naših shvatanja.

Kazao je da se ponosi savremenim Beranama, i to kako se raduju antifašističkim vrijednostima, slave osamsto godina Đurđevih Stupova i državotvornost Crne Gore.

Dodao je da su Berane i ovaj kraj dali ogroman doprinos i 13-og i 21-og jula, kako 1878. godine, tako i 1941. godine. 

Iskoristio je priliku da podsjeti da su, bez obzira na težak period, koji dijeli sa građanima, ispunili sve ono što su i obećali. Kulturne, sportske manifetacije, održane su i sprovedene na najvećem nivou.

"Ostavili smo vidljiv trag na i planu izgradnje i razvoja savremenog grada. Umnogome smo poboljšali putnu infrastrukturu, vodosnabdijevanje, gradsko jezgro u potpunosti je dobilo novo ruho, uz velike radove i u prigradskim naseljima i na seoskom području. Unaprijeđena je poljoprivredna proizvodnja, povećane su subvencije, čime smo direktno poboljšali kvalitet života naših sugrađana. Uspješno smo organizovali prvi Međunarodni sajam poljoprivrede u Crnoj Gori", poručio je Šćekić.

Dodao je da se uz odgovorne socijalne mjere i brižljiv odnos prema učenicima i studentima, svrstavaju u moderan grad, koji podjednako vodi računa o svim svojim građanima.

"Sve službe, javne ustanove i preduzeća odgovorile su i odgovaraju savremenim izazovima, kroz koje trenutno prolazimo". 

Poručio je da su pomagali rad NKT-a i Doma zdravlja u Beranama kao i to da su pomagali i školama, kako bi na taj način poboljšali uslove boravka i rada zaposlenima i djeci. 

"Prva smo Opština koja je opredijelila subvencije našim privrednim subjektima i preduzetnicima, koji u periodu epidemije nijesu obavljali svoje usluge. Takođe, ugostitelje smo oslobodili plaćanja lokalnih komunalnih taksi za korištenje javnih površina za ovu godinu, kao što smo oslobodili na 90 dana plaćanje naknada za pristup komercijalnim objektima, kao i obaveze plaćanja zakupa za sva pravna i fizička lica. Obaveze plaćanja poreza na nepokretnosti oslobođeni su svi registrovani poljoprivredni proizvođači, kao i svi vlasnici poljoprivrednog zemljišta i šuma. Uz sve to, taksi udruženja i preduzetnici oslobođeni su plaćanja taksi za licencu za 2020.godinu. Odloženo je plaćanje poreza na nepokretnosti, i prireza porezu na dohodak. Uz sve ovo, sredstva budžetske rezerve usmjerena su na sanaciju socijalne situacije, kao i na ekonomsku situaciju najugroženijih privrednih djelatnosti, pogođenih trenutnom situacijom. Ne smijemo nikako zaboraviti ni pakete pomoći za 700 i više porodica pogođenih ovom krizom. Ovo je samo dio mjera, koje je opština Berane preduzela kao odgovor na aktuelne probleme, izazvane epidemijom", pojasnio je Šćekić pomoć koju je Opština izdvojila.

Dodao je i da je svjestan činjenice da je prethodni period obilježilo nešto za šta naši građani ne snose ama baš nikakvu krivicu.

"Naime, čuveni antiustavni Zakon o slobodi vjeroispovijesti uzburkao je crnogorsku javnost. Desetine hiljada naših građana izašlo je na ulice, i na jedan miran, dostojanstven način prisustvovalo mnogobrojnim litijama širom naše države", kazao je Šćekić i poručio da su građani Berana ovoga puta, jasno i nedvosmisleno poslali poruku da se pripadnost Mitropoliji crnogorsko-primorskoj i Eparhiji Budimljansko nikšićkoj Srpske pravoslavne crkvi na ovim prostorima ne dovodi u pitanje, uz težnju ka miru, ljubavi i prevazilaženju podjela bilo koje vrste. 

Istakao je da je sam svojim prisustvom nedvosmisleno poslao poruku ne samo kao građanin, već i kao predsjednik ovoga grada, da skupa sa većinskom voljom Beranaca neće ustuknuti ni korak u odbrani "istinskih, tradicionalnih vrijednosti Crne Gore".

Berancima je poručio da je pred njima je još jedan izazov.

"Raspisani su parlamentarni izbori, koji će se, vjerovatno održati u, do sada nezabilježenim uslovima. Na svima nama je posebna doza odgovornosti, jer je Crna Gora duboko podijeljena. Želim otvoreno i nedvosmisleno da i danas poručim da Crnu Goru vidim u drugačijem svijetlu, oslobođenu balasta korupcije i kriminala, kao državu vladavine prava, jednaku i po mjeri svakoga od nas u društvu evropskih naroda. Svim svojim bićem nastaviću da se demokratski borim za te i takve vrijednosti. Svi politički subjekti u tom pravcu moraju odgovorno da razmišljaju jer mir nema cijenu", izričit je Šćekić.

"Trenutni predstavnici vlasti neodmjereno poručuju da Svetosavlje i Njegoševa Crnom Gorom ne idu sa antifašizmom. Ono što je istina jeste da sa Svetosavljem, bratskom slogom, ljubavlju prema svim narodima i vjerama, tradicionalnim i savremenim obrazovanjem i kulturom, nikada nijesu skupa mogli podvale, podjele, lični iznad opštih interesa, korupcija, kriminal,  zapušteni, nespremni zdravstveni sistem, uz neprimjeren odnos prema prosvjetnim i zdravstvenim radnicima", poručio je gradonačelnik Berana.

U pismu je objasnio da uz Svetosavlje ne ide "anarhija, bezvlašće i nerasvijetljena ubistva, moralno i duhovno nazadovanje društva, ekonomsko uništavanje građana i države".

Zaključio je da Svetosavlje i antifašizam mogu zajedno, ali ne kako je istakao fašizam, mržnja i podjele, "koje se u poslednje vrijeme mogu primijetiti u odnosu na pravoslavni dio našeg stanovništva". 

Iskoristio je priliku da pozove na zaustavljanje mržnje i podjela, kao što je pogubna podjela na patriote i one, koji su navodno protiv svoje države.

"Crnu Goru vidim kao državu svih svojih građana, a ne kao privatnu državu interesnih pojedinaca. Duboko vjerujem da će neka nova vlada, već u septembru imati težak i ozbiljan izazov da ovakvu, podijeljenu i ekonomski oslabljenu državu vrate u okrilje demokratije i uvedu u članstvo evropskih porodica", dodao je Šćekić.

Dodao je i da je Berane do sada, svojim primjerom multietničnosti, suživota pokazivalo kako mogu u istoj atmosferi prijateljstva da se slave i Božić i Vaskrs, kao i da se dočekuju bajramski praznici. 

"Naravno da koristim ovu priliku da uputim najiskrenije čestitke dobitnicima nagrade 21. jul, njegovom Preosveštenstvu Vladiki Joanikiju i Sretenu Lutovcu, direktoru gimnazije. Čestitam dobitnicima Priznanja i zahvalnica Opštine Berane: Sava osiguranju, Jeleni Šoškić, producentkinji i Petru Bulatu, studentu medicine", čestitao je u pismu Šćekić-

"I na samom kraju, uz iskrenu nadu i vjeru da ćemo sledeći praznik dočekati u mnogo boljim uslovima, uz želju da naša crkva odoli aktuelnim iskušenjima, da preovladaju ljubav, pomirenje, napredak i međusobno poštovanje, ja Berancima želim ličnu, porodičnu i profesionalnu sreću i čestitam praznik – Dan naših Berana“, zaključuje se u obraćanju predsjednika opštine Berane Dragoslava Šćekića.

Pomoć za Islamsku zajednicu,Narodu kuhinju i korisnike Dnevnog Centra

 Šćekić je povodom 21. jula Dana opštine Berane opredijelio pomoć za Crkveno – narodnu kuhinju pri manastiru Đurđevi stupovi, Islamsku zajednicu iz Berana i korisnike Dnevnog centra.

"Povodom obilježavanja ovog značajnog datuma Opština Berane će uplatiti za potrebe Crkveno – narodne kuhinje „Divna Veković“ i Islamske zajednice iz našeg grada po 500 evra. Isti iznos biće uplaćen i beranskom Dnevnom centru za djecu i omladinu sa smetnjama i teškoćama u razvoju za kupovinu paketića za korisnike centra (djecu)", kazao je Šćekić.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.