Podržan set medijskih zakona

Skupštinski Odbor podržao set medijskih zakona

"Iskorak u oblasti medijskih sloboda usklađen sa najvišim standardima demokratskog društva"

Skupštinski Odbor za politički sistem, pravosuđe i upravu danas je podržao Predlog zakona o medijima i Predlog zakona o nacionalnom javnom emiteru –RTCG, koje podnijela Vlada Crne Gore.

Zakon o medijima koji je pred vama čini iskorak u oblasti medijskih sloboda u demokratskom društvu, i kao takav sadrži kapitalne institute koji se po prvi put zakonski predviđaju“, kazao je na sjednici Odbora ministar kulture Aleksandar Bogdanović. 

Napomenuo je da je izrada Zakona o medijima bazirana na opredjeljenju Vlade Crne Gore za usklađivanjem medijskog zakonodavstva sa najvišim standardima demokratskog društva, utemeljenih u principima transparentnosti i inkluzivnosti procesa izrade.

Bogdanović je podsjetio da je ovaj Predlog zakona proizvod rada široke multiresorske radne grupe, saradnje sa kvalifikovanim međunarodnim ekspertima Savjeta Evrope, Evropske komisije i OEBS-a, kao i široke javne rasprave.

Dodao je da je, u cilju potpune harmonizacije sa standardima i najboljim komparativnim praksama po prvi put, na zahtjev Crne Gore, Predlog zakona o medijima bio predmet šest monitoring ekspertiza Savjeta Evrope i Evropske komisije u svim fazama izrade teksta, te da jeusklađen sa svim preporukama i sugestijama eksperata. 

"Zakonom se uređuju osnovni principi slobode medija, slobode izražavanja, slobodnog osnivanja medija, javnosti medijskog vlasništva i transparentnosti oglašavanja u medijima, zaštite medijskog pluralizma, prava, obaveze i odgovornosti u informisanju, zaštita posebnih prava, zaštita izvora informacija, pravo na odgovor i ispravku, čuvanje i pravo uvida u medijski zapis i druga pitanja od značaja za rad medija“, naglasio je Bogdanović.

Tokom izuzetno konstruktivne rasprave danas je iskazana spremnost da se izađe u susret sugestijama i predlozima civilnog sektora, a sve u cilju dodatnog unapređenja medijske scene u Crnoj Gori, kroz snaženje mehanizama institucionalnog unapređenja i održivosti medijskog ambijenta na principima slobode izražavanja i koncepta institucionalne nezavisnosti regulacije i samoregulacije medijske industrije.

Kada je riječ o Predlogu zakona o RTCG, Bogdanović je danas na sjednici Odbora ocijenio da se ovim aktom dodatno snaže mehanizmi političke i institucionalne nezavisnosti javne radiodifuzije.

Predlogom zakona o RTCG dodatno se preciziraju, odnosno snaže pitanja konflikta interesa članova Savjeta RTCG, kriterija za člana Savjeta RTCG, po kojem broj nominacija neće biti odlučujući za članstvo u Savjetu RTCG, kao i norme koje se tiču perioda u kojem politički funkcioneri, poslanici i odbornici ne mogu biti birani za članove Savjeta RTCG, te nemogućnost kolektivnog razrješenja Savjeta“, saopštio je Bogdanović.

Napomenuo je da je bazičnu osnovu u izradi Predloga zakona predstavljala JUFREX Analiza medijskog sektora Crne Gore koju jesproveo Savjet Evrope. Sve njihove preporuke, kako je naglasio, involvirane su u tekst Predloga zakona, koji je proizvod rada multiresorske radne grupe predstavnika Vlade, predstavnika RTCG, nevladinog sektora, univerziteta, regulatora za oblast elektronskih medija, kao i internog međunarodnog eksperta, te široke javne rasprave.

"Takođe, Predlog zakona, koji je na zahtjev Ministarstva kulture, odnosno Vlade Crne Gore, po prvi put u svojoj normativnoj evoluciji bio predmet tri monitoring ekspertize Savjeta Evrope i Evropske komisije, ocijenjen je kao "u potpunosti usaglašen sa standardima Savjeta Evrope”, odnosno da "ne zahtijeva dodatne izmjene”, napomenuo je Bogdanović.

Tokom današnje sjednice i po pitanju ovog zakona razmotreni su predlozi javnog sektora i iskazana spremnost na korigovanje određenih odredbi kako bi Zakon o RTCG bio regulisan na najbolji mogući način ikroz normativne pretpostavke za institucionalno, politički i finansijski nezavisan javni servis utemeljen na principima Savjeta Evrope.
 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.