Položen kamen temeljac za gradnju vrtića u Herceg Novom za 150 djece
Foto: Ministarstvo prosvjete

Vrijednost oko 2,4 miliona eura sa opremanjem

Položen kamen temeljac za gradnju vrtića u Herceg Novom za 150 djece

U Herceg Novom danas je i zvanično počela gradnja novog vrtića „Naša radost“ na Savini, vrijednog oko 2,4 miliona eura sa opremanjem, kapaciteta za 150 djece, a kamen temeljac za izgradnju vrtića položili su ministar prosvjete dr Damir Šehović i ministarka ekonomije Dragica Sekulić, a rok za završetak vrtića je 12 mjeseci.

"Novi vrtić, koji se gradi na mjestu starog vrtića „Naša radost“ na Savini, najznačajniji je  projekat u oblasti obrazovanja u ovoj opštini, a gradi se kroz Program energetske efikasnosti u javnim zgradama sa Njemačkom razvojnom bankom, kojim koordinira Ministarstvo ekonomije, a najveći korisnik je Ministarstvo prosvjete i objekti obrazovanja", kazali su iz Ministarstva prosvjete.

Šehović je rekao da je početku gradnje prethodila sanacija klizišta na Savini, a vrijednost samo tih radova iznosila oko 600.000 eura.

Kako je objasnio, u novom vrtiću, predviđeno je devet prostorija sa toaletima za boravak djece, tri kancelarije za upravu vrtića, kuhinjski blok, tehničke i pomoćne prostorije, multifunkcionalni hol, odnosno sala za fizičke aktivnosti, toalet za djecu sa posebnim potrebama, dvorište i parking prostor za zaposlene.

Kako je rekao, pored vrtića u Herceg Novom, trenutno se grade vrtići u Rožajama i Bloku VI u Podgorici. Narednih dana očekuje se početak gradnje vrtića u Pljevljima, dok će za vrtić u Ulcinju biti ubrzo pokrenuta procedura za izbor izvođača radova.

"Pored pomenutih vrtića, ako bismo sumirali učinjeno u ovom mandatu kada je riječ o infrastrukturi predškolskih ustanova, osim brojnih rekonstrukija, izgrađena su i stavljena u funkciju tri nova vrtića u Podgorici. Takođe, ugovorili smo višemilionske projekte izgradnje vrtića u Plavu, Beranama, Bijelom Polju, Baru, još četiri objekta u Podgorici, kompletnu rekonstrukciju i dogradnju vrtića u Kotoru, kao i još dva u Podgorici, gdje dobijamo nove objekte sa uvećanim kapacitetima za 100%. Svi ovi projekti zajedno vrijedni su blizu 35 miliona eura“, rekao je ministar i dodao da ove konkretne iskorake prati i trend povećanja procenta upisane djece u vrtićima, što je jedan od prioriteta Ministarstva, imajući u vidu značaj predškolskog obrazovanja.   

hn1

Sekulić je saopštila da će ovaj objekat biti opremljen u skladu sa visokim zahtjevima za energetsku efikasnost. Ona se osvrnula na projekte koji se rade kroz Program energetske efikasnosti u javnim zgradama,

"Kroz prethodne dvije faze realizovali smo rekonstrukciju 33 objekta obrazovanja, u vrijednosti 27,5 miliona eura. Očekuje nas implementacija treće faze koja je planirana već od početka naredne godine“, poručila je Sekulić.

Govoreći o važnijim projektima koji se tiču obrazovane infrastrukture u Herceg Novom, Šehović je istakao planiranu rekonstrukciju Srednje mješovite škole „Ivan Goran Kovačić“, kroz saradnju sa Evropskom investicionom bankom, za koju je u toku izrada projekta za adaptaciju, a vrijednst radova je oko 200.000 eura.

On je, takođe, najavio i radove na prilagođavanju OŠ „Dašo Pavičić“ osobama s invaliditetom, u šta će biti uloženo 120 000 eura, te podsjetio na nedavnu adaptaciju unutrašnjih prostorija OŠ „Ilija Kišić“ u Zelenici, gdje je ukupna vrijednost radova iznosila 60 000 eura.

Šehović je saopštio da se radi i na pripremi projektne dokumentacije za sanaciju klizišta OŠ “Milan Vuković”, te podsjetio da je u toku ovog mandata urađena adaptacija ove škole vrijedna oko 290.000 eura. Takođe, kako je rekao, u prethodnih par godina rekonstruisana je OŠ „Orijenski bataljon“ u Bijeloj, u koju je ukupno uloženo nešto više od 150.000 eura.

Ministar se osvrnuo i na planiranu gradnju nove škole u Igalu.

"Vlada već nekoliko godina izdvaja potrebna sredstva za izgradnju nove osnovne škole u Igalu. Računamo na to da ćemo u komunikaciji sa nadležnima u Opštini Herceg Novi doći do lokacije na kojoj će se pomenuta škola graditi, te se nadam da ćemo u narednih nekoliko godina svjedočiti završetku i tog kapitalno važnog projekta“, poručio je Šehović. 

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.