Odobrili praćenje telefona osoba inficiranih COVID-19 do 2021.
Ilustracija

Izraelski parlament

Odobrili praćenje telefona osoba inficiranih COVID-19 do 2021.

Izraelski parlament odobrio je juče tajnoj službi Shin Bet, zaduženoj za zaštitu nacionalne sigurnosti, mjeru praćenja mobilnih telefona građana inficiranih COVID-19 do januara 2021.

Sigurnosna agencija otkriva podatke o lokacijama zaraženih koronavirusom 14 dana prije nego je otkriveno da su pozitivni. Ti se podaci upotrebljavaju za identifikaciju svih onih s kojima su došli u kontakt, prenosi Radosarajevo.ba.

Novi zakon može se koristiti samo ako broj novih dnevnih slučajeva premaši 200. Oni kojima je naložena izolacija mogu uložiti žalbu ako smatraju da su podaci netačni. 

Izraelski parlament naložio je tamošnjem ministarstvu zdravstva da izradi nadograđenu aplikaciju za mobilne telefone koju javnost može preuzeti.  

U Izraelu, gdje živi oko 9 miliona ljudi, u ponedjeljak je zabilježeno oko 1.500 novih slučajeva. Do sada je ukupno zabilježeno 415 smrtnih slučajeva.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.