Planira da proslijedi pare organizacijama koji se bore za zaštitu životne sredine

Greta Tunberg dobila milion eura za humanost

Portugalska Fondacija "Gulbenkain“ dodijelila je Greti Tunberg priznanje za rad na polju humanosti. Novčana nagrada koja prati priznanje iznosi milion eura.

Sedamnaestogodišnja aktivistkinja, nagrađena je za napore koje ulaže u borbu protiv klimatskih promjena i ekološku krizu u kojoj je planeta, navodi privatna fondacija u saopštenju, javlja agencija DPA.

Greta Tunberg zahvalila je na ukazanoj časti preko Tvitera: "Ovo mi mnogo znači i nadam se da će mi pomoći da učinim više dobrog".

Mlada aktivistkinja, koja je prva osoba kojoj je dodijeljeno priznanje, izabrana je među 136 nominovanih kandidata iz 43 zemlje.

"Način na koji je Greta Tunberg uspjela da mobiliše mlađe generacije kada je u pitanju klima, kao i njena odlučna borba da se promijeni status kvo koji tvrdoglavo odolijeva promjenama, čine je jednom od najposebnijih osoba današnjice“, istakao je Žorže Sampajo koji je bio na čelu žirija.

Nagrađena Tunbergova istakla je da će čitava suma, koja predstavlja više novca nego što je ona mogla da zamisli da će ikada dobiti, kroz njenu fondaciju biti usmjerena na organizacije i projekte koji se bore protiv klimatskih promjena i ekološke degradacije.

Dio nagrade, 100.000 eura biće namijenjeno programu "SOS Amazonia" za borbu protiv koronavirusa u regiji Amazona. 

Ista suma biće proslijeđena fondaciji "Stop Ecocide" koja se zalaže da se namjerno uništavanje čovekove okoline tretira kao međunarodni kriminal.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.