U bolnicama 161 pacijent

Dva pacijenta starosti 69 i 50 godina preminula od koronavirusa, 95 novih slučajeva

Dva pacijenta starosti 69 i 50 godina preminuli su u poslednja 24 sata u Crnoj Gori, saopštio je direktor Kliničkog centra Crne Gore Jevto Eraković na današnjoj pres konferenciji Nacionalnog koordinacionog tijela.

To kako kaže on pokazuje koliko je teška klinička slika koju ovaj virus može da pokaže.

U Crnoj Gori hospitalizovan je 161 pacijent zaražen korona virusom.

"Od toga 28 njih je u KCCG", kazao je Eraković.

Tri pacijenta u su na mehaničkoj ventilaciji, životno su ugroženi.

begic

Begić, foto: PR Centar

Novih 95 slučajeva

Laboratorije Instituta za javno zdravlje su u posljednja 24 sata završile PCR analizu 614 uzoraka na novi koronavirus, među kojima je 95 rezultata bilo pozitivno, saopšteno je dr Senad Begić.

Najviše zaraženih je iz Podgorice 37, slijede Bar 12, Kotor 11, Budva 8, Pljevlja 6, Bijelo Polje 5, Herceg Novi 4, Berane i Tivat po 3, Nikšić 2 i Rožaje 2, Cetinje i Ulcinj po jedan.

Još dvije osobe su se oporavile i oba pacijenta su iz Podgorice.

Ukupan broj oporavljenih sada je 72, dok je aktivnih slučajeva 1861, a najveći broj aktivnih slučajeva je u Podgorici 724, Rožaje 239, Bijelo Polje 177, Nikšić 119, Beran3 90, Budva 80, Kotor 79, Bar 78, Pljevlja 70.

"Ostale opštine, imaju manje od 70 aktivnih slučajeva", kazao je Begić.

erakovic

Eraković, foto: PR Centar

Prošireni kapaciteti u KCCG

Eraković je saopštio da su proširili kapacitete za Covid19 pacijente, te da sada ima dodatnih 28 kreveta.

"KCCG je i do sada bio spreman, a biće i ubuduće kakvo god da bude opterećenje što se tiče Covid-19 infekcije", kazao je on.

Erakovič je apelovao na građane da poštuju mjere.

"One mogu da smetaju samo onima koji su od prvog dana tvrdili da COVID19 ne postoji, da nema problema od pandemije i da je sve izmišljeno. Sada je svakom u Crnoj Gori jasno o čemu se radi.

Ove mjere i blagovremene poteze koje je donijelo NKT pokušavaju da prebace na politički teren. Ne interesuje nas nikakav politički teren već nas isključivo interesuje zdravlje građana Crne Gore. Budimo jedinstveni u odbrani zdravlja svih nas", poručio je Eraković.

ŽPCG da poveća broj vagona, poštujte mjere da ne bi imali Bergamo

Komentarišući gužve u vozovima na relaciji Podgorica Bar, tokom vikenda dr Senad Begić je kazao da su maske u javnom saobraćaju obavezne.

“Apelujem na ŽPCG da u narednom periodu poveća broj vagona ili linija kako bi se pokušalo i na taj način smanjiti broj osoba koje koriste vozove”, poručio je Begić.

Begić je građane pozvao da budu odgovorni i da se sami izoluju, aku su bili u kontaktu sa zaraženi.

"Nema potrebe čekati rješenje zdravstveno-sanitarne inspekcije. Ako dobijete poziv od epidemiloga i ako ste identfikovani kao kontakt, vaša je obaveza da ostanete u kući i obavijestite porodicu, prijatelje i poslodavca", rekao je Begić.

Kazao je i da mnoge države Zapadne Evrope imaju mnogo bolje rezulate sa sličnim mjerama, kakve ima Crna Gora.

“Poštujući distancu, noseći masku, i vodeći računa o higijeni rezultat može da se postigne, ali taj rezultat može da se postigne samo ako se svi pridržavamo toga”, poručio je Begić.

Moramo kako je kazao, razviti životni stav da svako od nas može biti inficiran.

“Neispuštajući to iz glave mislim da možemo ići dalje i da možemo nečemu da se nadamo. U protivnom imaćemo Bergamo, a mislim da to niko ne žali”, naveo je Begić.  

 

 

 

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.