Ujedinjeni Arapski Emirati lansirali prvu raketu na Mars
Foto: Beta/AP

Misija košta 200 miliona dolara

Ujedinjeni Arapski Emirati lansirali prvu raketu na Mars

Ujedinjeni Arapski Emirati lansirali su u ponedjeljak svoju prvu misiju na Mars sa kosmodroma u Japanu, što je ujedno i prva interplanetarna misija jedne arapske zemlje.

Lansiranje rakete pod nazivom „Amal” iz svemirskog centra „Tanegašima”, na malom ostrvu na jugu Japana, prvobitno je bilo planirano za prošlu srijedu, ali je odloženo zbog lošeg vremena.

Raketa će nositi instrumente za proučavanje gornjeg nivoa atmosfere i nadgledanje klimatskih promjena na Marsu, a oko ove planete trebalo bi da kruži najmanje dvije godine.

UAE navode da će na ovaj način po prvi put biti moguće sticanje kompletnog uvida u atmosferu na Marsu tokom različitih perioda.

Misija UAE košta 200 miliona dolara, rekao je ministar za naprednu nauku Sara Amiri, prenosi Tanjug.

UAE su do sada lansirale tri posmatračka satelita, ali nijedan nije izašao iz Zemljine orbite.

Japan ima sopstvenu misiju na Mars koja je planirana za 2024. godinu.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.