Treći dana sastanka EU lidera, ne zna se oće li biti dogovora
Foto: Reuters

Treći dana sastanka EU lidera, ne zna se oće li biti dogovora

Lideri zemalja članica EU okupili su se treći dan na sastanku na kome pokušavaju da postignu dogovor o planu za ekonomski oporavak od posljedica izazvanih korona krizom.

Neke države članice smatraju da je predloženi paket u iznosu od 750 milijardi eura prevelik i da bi trebalo da dođe kao zajam, a ne kao grant, prenosi BBC.

Njemačka kancelarka Angela Merkel rekla je da lideri možda neće danas uspjeti da postignu dogovor, jer se članovi i dalje ne slažu oko fonda, javio je Asošiejted pres.

"Postoji puno dobre volje, ali i mnogo različitih pozicija. Preduzeću sve napore, ali moguće je da ne bude rezultata", rekla je njemačka kancelarka, čija zemlja predsjedava EU.

Merkel i francuski predsjednik Emanuel Makron juče su otišli sa sastanka sa grupom država predvođenih Holandijom koja nastoji da ograniči iznos grantova državama čije su ekonomije najteže pogođene tokom pandemije i da nametnu strogu kontrolu potrošnje, prenosi AP.

"Otišli su loše raspoloženi", rekao je holandski premijer Mark Rute rano jutros posle odlaska Merkelove i Makrona sa sastanka.

On je dodao da "činjenica da nastavljaju razgovor pokazuje da su svi optimistični".

Makron i Merkel sastali su se kasno noćas sa italijanskim premijerom Đuzepeom Konteom i predsjednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen.

Rano jutros, prije ponovnog početka samita, nastavili su razgovore sa domaćinom samita predsjednikom Evropskog saveta Šarlom Mišelom.

Neplanirani treći dan razgovora dolazi posle rekordnog jednodnevnog porasta novih infekcija širom svijeta.

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) saopštila je juče da je broj zaraženih porastao za skoro 260.000 za 24 sata.

Zvaničnici su rekli da je ovo najveći dnevni porast od početka izbijanja pandemija, a prvi put je broj novih dnevnih infekcija premašio četvrtinu miliona.

Prethodni rekordni porast broja novih potvrdjenih slučajeva SZO je zabilježila dan ranije.

Ukupan broj potvršenih slučajeva korona virusa premašio je 14 miliona u subotu, pri čemu je zabilježeno više od 600.000 umrlih podacima univerziteta Džons Hopkins.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.