Zaključen sporazum sa uhapšenima koji su oštetili budžet za 3.5 miliona eura
Ilustracija

Specijalno državno tužilaštvo

Zaključen sporazum sa uhapšenima koji su oštetili budžet za 3.5 miliona eura

Specijalno državno tužilaštvo (SDT) zaključilo je sporazum sa osumnjičenima uhapšenim u akciji Bora, koji su oštetili državni budžet za 3,5 miliona eura, piše Dan.

Prema sporazumu, oni treba da uplate do deset hiljada eura Nacionalnom koordinacionom tijelu za zarazne bolesti (NKT), iako je pričinjena šteta mnogo veća. Predviđeno je da novac vrate u budžet i prođu bez zatvorske kazne.

SDT je prethodno tražio saglasnost Vlade, odnosno zaštitnika imovinskopravnih odnosa da zaključi sporazume.

"Molimo da date izjašnjenje da li ste kao oštećeni saglasni za primjenu ovog instituta rješavanja krivičnopravne stvari. Takođe vas obavještavamo da bi, ukoliko date saglasnost, SDT dostavljao svako pojedinačno rješenje za svako pravno i odgovorno lice u preduzeću u odnosu na koga bi se primjenio institut“, navodi se u dopisu SDT-a Zaštitniku imovinskopravnih odnosa, u koji je Dan imao uvid.

Na ovaj zahtjev dobili su pozitivan odgovor.

Tim povodom, Zaštitnik imovinskopravnih interesa, kao zakonski zastupnik države, smatra da su u potpunosti ispunjeni uslovi za davanje saglasnosti oštećenog da se plaćanje novčanih iznosa primjenom instituta odloženog krivičnog gonjenja obavi u korist NKT.

U tom predmetu su procesuirana 32 preduzeća i 31 građanin. Prvim izvještajem obuhvaćeno je 14 preduzeća i 12 građana, državljana Crne Gore i to: N.P. (41), P.J. (40), N.S. (39), M.J. (33), S.V. (48), I.V. (30), P.Ć. (27), J.G. (34), M.M. (32), M.O. (39), M.К. (56) i M.К. (42).

Drugim izvještajem koji je podnijet SDT-u kao dopuna krivične prijave obuhvaćeno je 18 preduzeća i 19 građana, koji su državljani Crne Gore, Srbije i Rusije. Prijavom su obuhvaćeni: D.M. (42), S.M. (38), V.R. (43), R.V. (68), S.B. (30), P.R. (42), D.R. (41), S.M. (64), F.L. (32), M.P. (28), S.D. (44), L.P. (59), I.L. (43), O.R. (30), D.B. (71), P.F. (68), V.N. (51), M.R. (50) i M.Đ. (32), koji se sumnjiče za krivično djelo stvaranje kriminalne organizacije, utaja poreza i doprinosa i pranje novca.

Djela su počinjena tako što su preduzeća na osnovu fiktivnih faktura uplaćivala novac na račune fiktivnih firmi u iznosu od oko 5,2 miliona eura po osnovu navodnog prometa robe i usluga. Odgovorne osobe u fiktivnim preduzećima vraćala su uplaćeni novac u gotovini uplatiocima sredstava i na taj način im omogućili da utaje poreze i doprinose na štetu budžeta.

Mina

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.